Înainte de a începe să scriu acest text am dat un search pe google utilizând cuvintele „procuror condamnat”. Am făcut asta pentru că nu-mi amintesc în ultimii ani să fi văzut vreun caz de condamnare cu executare, în ultimă instanță, a unui procuror moldovean.

Nu am găsit niciun caz relevant. Rezultatul ultimei condamnări cu executare vine abia de prin 2014, și acolo pentru o mită de 300 de euro, iar în rest e vorba despre amenzi sau, în cel mai bun caz, condamnări la maximum 2 ani de închisoare în prima instanță, cu dosare tergiversate la nesfârșit.

Am văzut-o vineri, pe prim-ministrul Maia Sandu, cu un mesaj adresat celor 660 de procurori din sistem. Îi îndemna pe aceștia să se comporte ca niște procurori adevărați, să înceapă să-și facă treaba. În paralel, am auzit în ultima vreme, dar în special după schimbarea puterii la Chișinău, vorbindu-se despre „oamenii buni” din sistem. Cu referire și la Procuratură, desigur. Nu știu unde au fost acești „oameni buni” în anii în care Procuratura a fost doar un tentacul important din caracatița mafiotă instituită de Plahotniuc aici. Unde au fost în toți anii în care această instituție a acționat ca un malaxor al regimului împotriva persoanelor incomode, în timp ce din Banca Națională se furau miliarde, iar alte miliarde erau scurse din buget, prin tot felul de scheme.

Așa cum nu l-am văzut pe niciunul dintre acești „oameni buni” nici măcar în ultima lună, când regimul s-a schimbat și s-ar fi putut manifesta cu totul altfel, să iasă public și să-și spună punctele de vedere, să acționeze precum niște oameni demni, de stat, să-și facă treaba.

Se întâmplă pentru că astăzi în Procuratura, cu toate structurile ei, de la Harunjen și până la ultimul procuror raional, este o instituție profund bolnavă, putredă, infectată până la cea mai adâncă celulă. Se știe foarte bine că Plahotniuc le-a permis celor de acolo să transforme Procuratura într-un stat în stat. Unde li se permitea orice, atâta timp cât nu atingeau interesele lui Plahotniuc și a mafiei sale.

Percepția printre procurori astăzi e că orice gest normal, de a te dezice de tot ce s-a întâmplat și încă se întâmplă acolo, e un act de trădare. De trădare a sistemului. Chiar dacă ar exista la cineva asemenea intenții, teama că va deveni un paria pentru ceilalți 659 de colegi ai săi este prea mare. Colegi cu care el, indiferent că Harunjen sau alți câțiva de la vârf vor fi demiși, va trebuie să activeze în continuare.

Cu cei care în toți acești ani au instrumentat dosare la comandă, care au devenit milionari, trecând în declarațiile de avere zeci sau sute de mii de euro din donații, care au distrus viețile unor oameni la comandă politică sau din dorința de parvenire. Cei cărora nu li s-a întâmplat nimic și nu li se va întâmpla dacă sistemul nu va fi schimbat cu adevărat.

Astăzi urmează să fie demis procurorul general Harunjen. Dar această demitere nu va schimba cu absolut nimic lucrurile, dacă nu va fi urmată de acțiuni. Și nu mă refer la alte câteva demiteri sau demisii, promovări sau retrogradări. Nu, asta va fi doar praf în ochi. Sistemul va fi perpetuat.

Eu chiar aștept ca pe lângă Procuratura Generală, odată cu numirea unui nou șef al acestei instituții, să fie creată o comisie de anchetă și evaluare. Care să analizeze un dosar de activitate al fiecăruia dintre cei 660 de procurori. Să fie luată, bunăoară, activitatea lor din ultimii trei ani. Câte și ce dosare au instrumentat. Cu ce s-au soldat acele dosare, cât de corecte au fost ele și cât de profesionistă a fost abordarea asupra lor. Să fie analizată declarația de avere a fiecărui procuror și pusă în paralel cu veniturile acestuia. Să se vadă și ce nu e trecut în declarația de avere, pe numele cui este scrisă casa în care locuiește sau mașina pe care o conduce. Și fiecare dintre ei să primească o notă. Să treacă printr-o evaluare care să spună dacă mai merită acest om să fie pe post de urmăritor penal sau mai potrivită i-ar fi postura de urmărit penal.

Să facă parte din această comisie profesioniști din domeniu care au integritate, jurnaliști, oameni din societatea civilă, experți aduși din afară. La câte milioane de dolari din granturi externe au fost aruncați aiurea pe tot felul de reforme și legi idioate, care au adus acest sistem unde este astăzi, sunt convins că pot fi găsiți niște bani pentru a face o astfel de evaluare.

Așa putem identifica „oamenii buni” din sistem. Dacă ei mai există. Dar, cel mai important, putem să readucem încrederea cetățenilor în această instituție. Și putem adăuga aici măcar poliția și sistemul judecătoresc. Acolo unde lucrurile nu stau cu mult mai bine.

Altfel nu avem nicio șansă. Și ar trebui să încetăm să ne amăgim că înlocuind câțiva oameni de la vârf poți face schimbări adevărate. Sau mai bine zis ar trebui să înceteze să încerce să ne amăgească cei care promovează astfel de idei.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here