Critici dure în adresa reprezentanților Companiei Teleradio-Moldova, în cadrul audierilor organizate de Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. În principal, criticile vin pe marginea modului în care televiziunea a activat începând cu anul 2017 până în prezent, timp în care opoziția a fost marginalizată, iar evenimentele organizate de aceasta nu au fost reflectate sau reflectate tendențios.

Deputata Maria Ciobanu a criticat reprezentanții Companiei Teleradio-Moldova, Olga Bordeianu și Ecaterina Stratan, pentru faptul că au instaurat o „cenzură feroce” în instituție, astfel încât televiziunea a încetat să mai fie publică, după cum îi este statutul.

„D-voastră nu ați simțit că Moldova 1 a încetat demult să fie o instituție publică și să fie instaurată o cenzură feroce? Niciun lider al opoziției nu a avut acces la Moldova 1, că în buletinul de știri de 10-12 minute e prezentată doar opinia unui partid. Se întâmpla până nu demult. Doamna Stratan își permitea să brutalizeze anumiți intervievați, fiindcă așa îi era comanda. Evident că la cum este plătită ea și doamna Bordeianu, vor fi fidele până la sfârșit celui care le-a plătit și a avut grijă ca această instituție să înceteze a mai fi publică”, a declarat Ciobanu.

De partea cealaltă, Ecaterina Stratan o contrazice pe deputată, spunând că sunt unele statistici și scrisori oficiale care atestă că reprezentanții opoziției erau chemați în emisiuni la Moldova 1.

„Am făcut o analiză și opoziția a fost în 56 de emisiuni, iar partidul de la guvernare, PDM, a participat la 29 de emisiuni. Domnul președinte a fost de 5 ori la emisiuni. Noi avem scrisori oficiale pe care le-am trimis Maiei Sandu și lui Andrei Năstase, și ei au delegat alte persoane. Ultima dată când am invitat-o pe Maia Sandu să participe la o emisiuni, nu cu 10 persoane, dar cu Zinaida Greceanîi, a fost la 11 aprilie. Inițial doamna Sandu a acceptat, dar ulterior l-a delegat pe domnul Litvinenco și domnul Țârdea a fost din partea PSRM. Le-a aparținut decizia ca să nu vină la Moldova 1. Nu pot să spun dacă au făcut-o intenționat sau nu. Dar noi i-am invitat și vă putem prezenta copiile scrisorilor oficiale”, a declarat Stratan.

În replică, deputatul Lebedinschi Adrian a declarat că „puteți manipula statistica așa cum vrei d-voastră”.

Neclarități din partea membrilor comisiei au fost și privind modul în care au fost reflectate evenimentele din 7, 8 și 9 iunie curent, când a fost învestit noul Guvern, iar PDM refuza să plece de la guvernare.

„Prin ce se deosebește Moldova 1 de Prime, Canal2, Canal3, Publika? Prin nimic. Datorită d-voastră și doamnei Stratan a devenit o televiziune cenzurată”, s-a adresat Ciobanu Olgăi Bordeianu.

Iar deputatul Lilian Carp a acuzat că pe 7 și 8 iunie curent, Moldova 1 nu a avut reacții imediate la evenimentele care s-au întâmplat.

„Tot ce ați făcut a fost să manipulați. Dacă luai reportajul de la holding și de la Moldova 1 era fix același reportaj. Atunci când se vorbea despre deciziile Curții Constituționale, d-voastră pe cine ați invitat în emisiune? Nu ați invitat pe nimeni din cei care au participat în actul votării, ca să își poată justifica votul. Ați calificat așa cum ați vrut voi. Ați vorbit de trădători, uzurpare de putere. Ceea ce v-a trecut prin cap aceea v-a ieșit pe gură. Sunteți o tribună a holdingului”, a spus Carp.

Totuși, Stratan susține că acuzațiile sunt nefondate, deoarece pe data de 8 și 9 Moldova 1 a avut 9 ore de emisie și a dat în direct învestirea Guvernului Sandu.

„Îmi pare rău că nu ați privit. Vă putem prezenta emisia. Aduceți să vedem care reportaj este același. Pe data de 8 și 9 noi nu am catalogat pe nimeni și am prezentat toate părțile, am dat în emisie toate conferințele de presă”, a mai spus Stratan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here