Foto: Cotidianul.md

Următorul procuror general trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova și să aibă experiență în cadrul instituției, este de părere președintele Igor Dodon.

El a reacționat la scurt timp după ce Eduard Harunjen și-a anunțat demisia din funcție, precizând că „a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție”. Dodon insistă „ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația”.

„Consider că noul Procuror General trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, cu experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurînd, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut.

Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Președintele Republicii Moldova în funcția de Procuror General”, a menționat șeful statului.

Procurorul General Eduard Harunjen a demisionat din funcție, fără a mai aștepta decretul președintelui Igor Dodon, prin care se anula numirea sa în fruntea instituției, în 2016.

Marți, Parlamentul a aprobat o hotărâre prin care se constată neîntrunirea condițiilor de numire în funcția de Procuror General a lui Eduard Harunjen, din cauza că acesta ar fi fost anterior membru CSP.

Harunjen și-a motivat decizia prin faptul că procedura prin care urma să fie demis ar fi dus la „lovirea de nulitate” a actelor semnate de el și adjuncții săi în perioada în care aceștia au fost în funcții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here