(DOC) Raportul Kroll 2, părțile 2 și 3: Apar nume cunoscute din politica moldovenească

Autor: , in Politic / Populare / 12 iulie, 2019, 16:21

Renato Usatîi a pus la dispoziția presei părțile 2 și 3 din cadrul raportului Kroll 2, care investighează frauda din sistemul bancar.

Ambele părți sunt „strict” confidențiale și au fost puse doar la dispoziția procurorilor. Potrivit lui Usatîi, Vladimir Plahotniuc a dat personal indicații ca aceste părți să nu ajungă la foarte multe persoane și să nu fie traduse în limba română.

Partea a doua cuprinde mii de tranzacții prin care băncile au fost fraudate, numere de conturi de pe care s-au făcut tranzacțiile.

În partea a treia apar o serie de persoane publice, printre care Vladimir Plahotniuc și Vladimir Filat, și companiile afiliate acestora care au beneficiat de bani din fraudă.

Usatîi susține însă că ar mai exista și alte părți din acest raport, în posesia cărora încă nu a ajuns.

Cotidianul a scris anterior că nu mai puțin de 6 companii care-i aparțin lui Vladimir Plahotniuc, controlate prin intermediari, apar în raportul Kroll 2, anexa secretă a beneficiarilor finali.

Acestea sunt:

Finpar Invest – prin care Plahotniuc deținea anterior majoritatea bunurilor sale din Republica Moldova. Astăzi o parte din aceste bunuri au fost înstrăinate.

OTIV Prime – În cadrul căreia a activat și Andrian Candu și prin intermediul căreia s-a realizat și atacul raider la de la Victoriabank. Legături cu această companie ar avea și deputatul PD Vladimir Andronachi.

Prime Management – Companie legată de OTIV Prime. Și în aceasta a activat Andrian Candu. Plahotniuc și Candu doi au renunțat la începutul lui 2019 la acțiunile în această companie.

ICS Prime TV – Prin care este deținut postul de televiziune cu același nume.

Gemeni SA – La care a fost acționar și fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko.

Basconlux – Una dintre cele mai mari companii de construcție din țară. A ridicat mai multe proiecte rezidențiale controversate, în Chișinău, în ultimii ani.

Un alt detaliu interesant este apariția numelui companiei Rastel European Trade, care ar fi controlată de deputatul PD Vladimir Andronachi, pe conturile căreia ar fi ajuns peste 5 milioane de dolari.

Potrivit ministrului de Interne, Andrei Năstase, aproape un milion de dolari din acești bani s-au întors în Republica Moldova încă în iunie 2016, prin implicarea unui judecător.

Potrivit documentului, zeci de milioane de dolari au ajuns în companii sau conturi off-shore afiliate lui Plahotniuc și oamenilor săi apropiați.

De asemenea, în document apar și mai multe companii cu legături cu fostul premier Vladimir Filat.

Doc 00301620190710051652 by Expresiv Media on Scribd

Doc 00301720190710051732 by Expresiv Media on Scribd

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X