Dezbaterea bilanţului Preşedinţiei României a Consiliului UE, împărţită între aprecieri generale şi unele critici punctuale

Autor: , in Romania2019.EU / 17 iulie, 2019, 15:07

Reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European au felicitat-o marţi, pe Viorica Dăncilă, premierul României, pentru rezultatele obţinute de Preşedinţia României a Consiliului UE într-o perioadă marcată de discuţiile privind Brexitul şi de alegerile europene, dar nu au lipsit nici criticile privind lipsa de progres în anumite dosare, problemele guvernului român cu justiţia sau blocarea numirii Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic a mulţumit României pentru eforturile pe care le-a depus în cadrul mandatului său la preşedinţia UE pentru ca Europa să meargă înainte. El l-a felicitat pe preşedintele Klaus Iohannis, pe premierul Dăncilă şi pe „excelenta ambasadoare” Luminiţa Odobescu pentru activitatea lor şi rezultatele semnificative obţinute.

„A fost un sprint politic pentru că aţi reuşit să încheiaţi 90 de dosare în primele 100 de zile de mandat şi asta este dovada tenacităţii şi dedicaţiei dumneavoastră”, a spus el, citat de Agerpres.

Sefcovic a remarcat, printre altele, rezultatele bune ale preşedinţiei României a Consiliului UE în ceea ce priveşte negocierea Cadrului Financiar Multianual (CFM) şi a făcut apel la preşedinţiile care urmează să continue aceste progrese.

„România a dovedit faptul că în acest an plin de provocări, Europa merge pe două picioare, cel din Est şi cel din Vest”, a mai afirmat el, subliniind faptul că summitul de la Sibiu a fost „un moment crucial atât pentru România, cât şi pentru UE”, iar ”declaraţia celor 27 de lideri reprezintă un angajament foarte puternic de a clădi un viitor european împreună”.

El a estimat de asemenea că ”România ar trebui să fie un membru cu drepturi depline în Schengen”, adăugând că ”statul de drept şi combaterea corupţiei sunt foarte importante, pentru că oamenii merită această luptă”.

”Preşedinţia română ar trebui să fie un motiv de sărbătoare pentru întregul popor (român), aţi făcut o treabă minunată, pentru care aş dori să vă mulţumesc”, a concluzionat Maros Sevcovic.

Vicepreşedintele grupului PPE din PE Andrei Kovacev i-a felicitat şi el pe toţi cei implicaţi în succesul primei preşedinţii a României a Consiliului UE, remarcând progresele realizate într-o serie de domenii. De asemenea, el a salutat efortul preşedinţiei României de a menţine pe agenda europeană extinderea UE.

„Am fi apreciat ca preşedinţia României să obţină rezultate şi mai bune în negocierile care ţin de zona Schengen. Din nefericire, Consiliul nu doreşte să acorde acces în zona Schengen României şi Bulgariei”, a mai spus Kovacev.

El a mai menţionat că „rolul preşedinţiei este nu numai de a asigura administrarea, ci şi de a trasa priorităţi de viitor”, iar summitul de la Sibiu „a jucat un rol deosebit în acest sens”.

Garcia Perez Iratxe, lidera grupului S&D din PE, a precizat că România a deţinut preşedinţia într-un moment cheie şi că nu a fost deloc o sarcină uşoară, pentru că perioada de lucru a fost scurtă. „Însă a fost una dintre preşedinţiile cele mai rodnice”, a spus eurodeputata spaniolă, subliniind că guvernul român a dat dovadă de multă bună credinţă, inclusiv în ceea ce priveşte Brexitul. „Aceasta a fost esenţa preşedinţiei dvs, să veniţi în întâmpinarea cetăţenilor”, a mai spus ea.

Eurodeputatul USR-Plus a remarcat că, la nivel tehnic, funcţionarii şi diplomaţii români au reuşit să finalizeze 90 de dosare. „Nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre eşalonul politic al acestei preşedinţii”, a continuat el, precizând că guvernul de la Bucureşti a fost mai preocupat de problemele cu justiţia ale liderilor săi decât să asigure o preşedinţie ambiţioasă a Consiliului UE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X