Omul care stă în spatele deturnării protestului pașnic din 7 aprilie 2009 este Vladimir Plahotniuc, acuză fostul premier Vladimir Filat.

Potrivit lui Filat, Plahotniuc este cel care a tergiversat în toată această perioadă soluționarea dosarului „7 aprilie”, iar de fiecare dată când cei din PLDM și PL cereau explicații, erau trimiși „la Procuratură”.

„Dosarul este la Procuratura Generală. Inclusiv eu am dat depoziții. Dar nu au dat toți. Primul care trebuia să dea depoziții, și o spun în cunoștință de cauză, este Plahotniuc. Nu vreau să punem totul în cârca lui, doar că eu vă spun în cunoștință de cauză, că implicarea lui în evenimentele din 7 aprilie este una plenară. Mă refer la cei care au deturnat acele proteste”, a declarat Filat.

Filat a declarat anterior că Vladimir Voronin i-a trimis, în perioada în care era premier, o notă informativă în care dezvăluia că deja cunoștea despre controlul pe care Plahotniuc îl deținea asupra mai multor instituții.

„În 2009, când am intrat în exercitarea atribuțiilor funcționale, domnul președinte Voronin mi-a transmis prin cineva o analiză, din care reieșea foarte clar de influența pe care Plahotniuc deja o avea când comuniștii erau la guvernare. Și era evident că dacă puterea rămânea la ei, era cam sub semnul întrebării continuarea acestei influențe. În analiza aia era totul, Banca Naționala, Procuratura, CCCEC, persoane, era foarte interesant”, a declarat Filat.

În ultimii ani mai multe voci publice l-au acuzat pe Vladimir Plahotniuc că ar fi stat în spatele evenimentelor din 7 aprilie 2009, pentru a putea preluat puterea totală în țară.

Oameni importanți din MAI, care se fac vinovați de felul în careu au decurs evenimentele, s-au regăsit ulterior în anturajul liderului PD, în funcții importante în domeniul public sau privat.

Mai mult, majoritatea judecătorilor care au emis sentințe ilegale în noaptea de 8 aprilie și ulterior au fost promovați.

Iar în vara lui 2009 Marian Lupu, unul dintre cei mai importanți oameni din PCRM la acea oră, a mers în Partidul Democrat și a adus voturile necesare acestei formațiuni politice pentru a accede în Parlament și a forma o nouă guvernare, cu PLDM, AMN și PL.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here