Ilan Shor, care deține în cesiune Aeroportul din Chișinău prin intermediul companiei Avia-Invest, negociază vinderea acestui obiectiv unui investitor din Rusia, scrie Kommersant.

Potrivit sursei citate, Shor negociază vânzarea Avia-Invest către concernul rus AEON, deținut de omul de afaceri Roman Troțenko. Negocierile au început la sfârșitul lunii iunie și au continuat și în luna iulie, fiind purtate de oameni din anturajul lui Shor cu reprezentanții ai companiei ruse.

Negocierile ar fi însă îngreunate de situația politică din țară, în condițiile în care noua putere a declarat în repetate rânduri că procedura prin care s-a concesionat aeroportul a fost făcută cu numeroase încălcări, obiectivul putând reveni în gestiunea statului.

Mai mult, Shor ar fi solicitat suma de 200 de milioane de dolari pentru a ceda drepturile asupra companiei Avia-Invest, una considerată prea mare de investitorul rus.

Iar asta în condițiile în care compania controlată de Shor a preluat gratuit concesiunea aeroportului, obligându-se să investească 245 de milioane de euro în modernizarea acestuia.

Shor ar fi investit până acum 87 de milioane de euro, dar în condițiile în care aeroportul a fost tranzitat în cei trei ani și jumătate de concesiune, în medie, de 2,5 milioane de pasageri anual, la un simplu calcul, reiese că doar din „taxa de modernizare”, de 9 euro per pasager, s-ar fi obținut o sumă de peste 80 de milioane de euro.

Actuala guvernare consideră această taxă drept una „ilegală”, în condițiile în care a fost introdusă în perioada în care aeroportul a fost modernizat, aflându-se în proprietatea statului. Taxa urma să fie anulată încă din anul 2009.

Dodon a anunțat de negocierile lui Shor cu rușii

Președintele Igor Dodon anunța acum două săptămâni că Shor ar fi încercat să vândă proprietatea asupra aeroportului unor investitori ruși.

Șeful statului a dezvăluit, în cadrul unui interviu pentru Cotidianul, că Ilan Shor, în ultimele săptămâni, a încercat să vândă și Aeroportul Internațional Chișinău unor investitori din Rusia.

„Să cedeze contractul de cesiune, unor investitori ruși, pe bani foarte mari. Ei m-au contactat prin diferite instrumente și m-au întrebat”, a dezvăluit Dodon, care i-a sfătuit pe ruși să „nu cumpere active de la cei care au fost la guvernare până acum, întrucât toate vor fi întoarse statului”.

El a mai spus că dreptul de cesiune pe care-l deține Ilan Shor a fost acordat „ilegal” și că Aeroportul ar urma să revină în proprietatea statului.

„Eu sunt ferm convins că ei nu au investit nimic din banii proprii. Sau au fost investiți bani din schema cu miliardul, sau au fost investiți banii pe care tot noi, pasagerii, i-am acordat”, a mai precizat Dodon.

Potrivit acestuia, vor exista discuții cu ministrul Economiei și comisia de anchetă parlamentară care investighează privatizările din ultimii, pentru a se acționa în privința recuperării Aeroportului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here