Situaţia de la Chişinău, dezbătută în Parlamentul European: UE pregătește măsuri concrete pentru a susţine Republica Moldova

Autor: , in Politic / Populare / 17 iulie, 2019, 14:18

O dezbaterde privind situaţia din Republica Moldova a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri în Parlamentul European, reunit în plen la Strasbourg, deputaţii europeni apreciind faptul că la Chişinău a fost instalat un guvern care şi-a asumat lupta împotriva corupţiei şi depolitizarea instituţiilor de stat.

Şefa diplomaţiei de la Bruxelles, Federica Mogherini, a spus că se pregătesc măsuri concrete pentru a susţine Republica Moldova, referindu-se inclusiv la deblocarea asistenţei macro-financiare.

„Poporul Republicii Moldova a cerut reforme, a cerut o schimbare. Uniunea Europeană a urmărit situaţia din ultimele luni şi ani. Ne bucurăm că Republica Moldova are acum un guvern hotărât să lupte cu corupţia şi să reformeze ţara”, a afirmat Mogherini, amintind că „acum un an situaţia era realmente critică: alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului fuseseră anulate printr-o decizie dubioasă”.

„Acesta a fost un moment dificil în relaţia noastră cu Republica Moldova. A trebuit să luăm decizii neplăcute, dar necesare, când am suspendat asistenţa macro-financiară pentru că Republica Moldova nu-şi îndeplinea propriile angajamente. Am fost uşuraţi când noul guvern a început să funcţioneze şi când criza constituţională s-a rezolvat într-un mod clar şi paşnic. Contactele cu noii omologi de la Chişinău au fost foarte intense. Pregătim măsuri concrete ca să susţinem Republica Moldova pe baza reformelor prevăzute în Acordul de asociere şi asta ar însemna şi deblocarea asistenţei macro-financiare”, a afirmat şefa diplomaţiei europene.

În cadrul dezbaterilor, eurodeputaţii şi-au exprimat susţinerea pentru Chişinău, aşteptând implementarea reformelor democratice.

Eurodeputatul român, Siegfried Muresan, a declarat că „Republica Moldova are astăzi cel mai reformist și cel mai pro european guvern din ultimii 30 de ani, iar UE poate ajuta acest Guvern, în primul rând, deblocând cât de curând asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro”.

„Actualul Guvern al Republicii Moldova dorește apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dorește restabilirea încrederii în instituțiile statului, inclusiv în justiție, dorește justiție, dorește dreptate, dorește stat de drept, dorește combaterea fraudei și investigarea fraudei de un miliard de euro din sistemul bancar, dorește mass-media independentă și puternică. Este un Guvern care merită ajutorul nostru. Cum putem ajuta acest Guvern? În primul rând, deblocând cât de curând asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro. Guvernul Republicii Moldova este dispus să îndeplinească toate condițiile. Iar, în al doilea rând, prin cât mai multe vizite în Republica Moldova. Doamnă Înalt Reprezentant, vă solicit să mergeți cât de curând în Republica Moldova să spuneți cetățenilor Republicii Moldova că suntem alături de ei și să le vorbiți despre beneficiile concrete ale apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a declarat Mureșan.

La rândul său, eurodeputatul Rareș Bogdan a declarat că după ce Republica Moldova „a fost vândută unor oligarhi, în frunte cu Vlad Plahotniuc, acum are în sfârșit un guvern pro-european”.

„Republica Moldova poate aduce plusvaloare Uniunii, dar nu trebuie considerată un mărunțiș. Riscurile de securitate impun măsuri rapide. Trebuie soluții și finanțare pentru a contracara efectele războiului hibrid de la frontiera noastră, a UE, frontiera de Est. Structurile de securitate, mai ales Ministerul Afacerilor Interne din Chișinău, trebuie integrate în ecosistem. Ministrul Andrei Năstase, vicepremier, este un garant pentru un asemenea proiect alături de întreg guvernul de la Chișinău. Totodată, trebuie finanțată educația timpurie în privința valorilor democrației. Este o investiție în viitor. Guvernul de la Chișinău ne poate fi partener. Priviți-o ca pe o mare șansă”, a subliniat Rareș Bogdan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X