Sursa foto: zf.ro

Agenţia spaţială indiană a anunţat joi că va lansa a doua misiune spaţială pe Lună la data de 22 iulie, amânată luni din cauza ”unei probleme tehnice”, scrie agerpres.ro.

Lansarea navetei spatiale Chandrayaan-2, construita de Organizatia Indiana pentru Cercetarea Spatiului (ISRO), este programata luni, 22 iulie, la ora 09:13 GMT, a indicat ISRO intr-un mesaj publicat pe Twitter.

„O problema tehnica a fost identificata la sistemul de lansare a vehiculului la minutul T-56”, a anuntat purtatorul de cuvant al ISRO, BR Guruprasad, care a explicat astfel anularea lansarii, cu 56 de minute inaintea orei programate.

Misiunea Chandrayaan-2, care in sanscrita inseamna „vehicul lunar”, este cea mai complexa pregatita pana acum de India.

India a desfasurat cu succes prima sa misiune lunara, Chandrayaan-1, cu aproximativ 11 ani in urma.

Daca aceasta noua misiune, a carei pregatire a costat 146 milioane de dolari, va fi efectuata cu succes, aspiratiile Indiei de a-i prinde din urma pe liderii care domina spatiul, SUA si China, ar fi stimulate si ar ajuta-o totodata sa ocupe o pozitie mai buna in batalia pentru piata spatiala comerciala.

O misiune reusita ar transforma India in a patra tara, dupa SUA, Rusia si China, care ar efectua o aselenizare controlata, cu instalarea unui robot pe Luna.

Lansarea indiana ar reprezenta cea de-a treia incercare de aselenizare din 2019, dupa succesul sondei chinezesti Chang’e-4 si esecul navetei israeliene Beresheet, care s-a prabusit pe Luna in aprilie.

In 2018, prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat intr-un discurs adresat natiunii ca tara sa va trimite „un barbat sau o femeie in spatiu in 2022 si chiar inainte de aceasta data daca este posibil”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here