Înalta Curte de Justiţie din Londra a decis îngheţarea unor active în valoare de 572 milioane de dolari aparținând miliardarului rus Boris Minţ, născut în Republica Moldova și a celor trei fii ai săi.

La blocarea acestor active a contribuit esenţial şi compania Steptoe & Johnson din SUA prin partenerul său Neil Dooley din Londra, care reprezintă National Bank Trust din Rusia în acest litigiu, scrie mold-street.com.

,,Pe 28 iunie, National Bank Trust a intentat un proces în cadrul High Court of Justice din Londra împotriva lui Boris Minţ și a fiilor săi pentru a recupera daune în valoare de peste 700 milioane dolari. Pe 11 iulie, instanța a acordat băncii o ordonanță de înghețare care le-a interzis inculpaților să administreze activele lor de 572 de milioane de dolari. Decizia instanței, care are același efect ca și ordinul de înghețare, va continua până la judecare, anunţă compania Steptoe, citând un articol din Financial Times”, scrie sursa citată.

Co-reclamantul în acest caz este Otkritie Bank din Rusia (cofondator al căruia a fost Boris Minţ), pentru recuperarea pierderilor de 700 de milioane de dolari de la diverse bănci.

Otkritie a fost cea mai mare bancă privată a Rusiei cu active. În iulie, Banca Centrală a Rusiei a intentat un proces cerând plata a 1,3 miliarde de dolari, de la foștii proprietari și directori executivi ai lui Otkritie pentru a acoperi pierderile pe care le-a suferit din 2017, când a salvat Otkritie de colaps. Banca centrală deține acum 100% din banca salvată.

De menționat că, Steptoe & Johnson împreună cu cei de la Kroll au efectuat furtul miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc, oferind autorităților Republicii Moldova 2 rapoarte în acest sens.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here