În cazul în care va exista un mandat de arest şi probe concludente vizavi de implicarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, în furtul miliardului sau în orice altă crimă, autoritățile americani îl vor extrăda pe acesta în Republica Moldova. Cel puțin asta susține deputatul blocului ACUM, Mihai Popșoi.

„E păcat că Şor a reuşit să plece, cu siguranţă e păcat că Plahotniuc a reuşit să plece, dar suntem încurajaţi de experienţa inclusiv a statului român, când dna Udrea a fost adusă prin mandat de arest internaţional din Costa Rica, dl Mazăre – tocmai din Madagascar şi avem deschiderea partenerilor noştri, inclusiv celor americani, care spun că dacă o fi Plahotniuc în America, că nu avem nici acolo certitudinea sută la sută, partenerii americani ne-o spun deschis: atât timp cât va exista un mandat de arest şi probe concludente vizavi de implicarea lui în furtul miliardului sau în orice altă crimă, d-lor sunt deschişi către procedura legală de extrădare. Şi acest lucru este normal”, a declarat Mihai Popşoi într-un interviu pentru Europa Liberă.

Deputatul susține că, partenerii externi ai Republicii Moldova sunt dispuși să ofere suport pentru investigarea fraudei bancare.

„Avem deschiderea partenerilor europeni, americani, ai Elveției, ai tuturor țărilor unde bănuim că o fi ajuns unele dintre fondurile din acel miliard, care înțelegem acum că sunt aproape trei. Nu e clar exact, fie că au circulat și s-au calculat la grămadă, dar e cert că s-a furat mult mai mult de un miliard, iar jurisdicțiile internaționale abia așteaptă. E adevărat că deschiderea lor, deși există, după cinci ani deja e mult mai complicat, inclusiv cei din Kroll ne spun că în 2015-2016 se putea mult mai lesne întoarce o sumă mult mai mare decât suma care este fezabilă de a fi întoarsă acum, însă pentru noi ca clasă politică, pentru noi ca țară e principial, e de bun-simț să întoarcem atât cât este posibil, dar mai cu seamă să-i pedepsim pe cei care au furat, astfel încât cetățenii să aibă satisfacția că cei care au furat și care i-au lipsit de drumuri, de un sistem de sănătate mai bun, de școli mai bune să poarte răspunderea și să stea acolo, în 13 sau în alt penitenciar; pentru că ceea ce am văzut în 13 – trebuie să recunosc – nici celui mai mare dușman al meu nu i-aș dori să stea încarcerat în subsolul Penitenciarului 13. Și noi când am mers acolo împreună cu un grup de deputați, noi am anunțat cu o săptămână înainte că vom merge și când am ajuns acolo, în subsol se făcea reparație deja, astfel încât la modul cel mai direct să se astupe sângele care spuneau deținuții că a fost acolo pe pereți, mucegaiul în care au stat…”, a mai spus deputatul Mihai Popșoi.

Amintim că fotul primar de Bălți, Renato Usatîi, declara acum câteva zile că Plahotniuc a solicitat azil politic în Statele Unite ale Americii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here