Sper că noii guvernanți văd cum se umple „paharul răbdării”. Oamenii umiliți de fostul regim așteaptă să li se facă dreptate. Azi să li se facă dreptate! De mai bine de o lună urmărim cum cei noi, în care am investit toată speranța, nu sunt georgieni. Le-au creat exponenților fostului regim, pe care îl acuză de uzurparea puterii, condiții de opoziție. Discută cu ei legi… Discută legi cu cei pe care i-au numit exponenți ai mafiei și pe care i-au acuzat de uzurparea puterii.

În timp ce oamenii mafiei pozează în opoziție parlamentară, Gheorghe Petic și alți deținuți politici își ies din minți în pușcărie pentru că au fost judecați strâmb. La o lună de la căderea lui Plahotniuc, ei rămân încarcerați. Mafia râde, prinde curaj și, periodic, trimite „cadouri” noii guvernări. Își face planuri revanșarde. Se pregătește de congres. Balaurii care au ars această țară au început să-și coase la loc virginitatea.

„Noi nu suntem ca ei! Suntem opusul lor!” – această frază începe să ne irite ca, pe timpuri, sintagma îndrăgită a lui Marian Lupu „principii și valori”. Apropo, Marian Lupu rămâne președinte al Curții de Conturi. Oamenii puși de PDM la ANRE stau și ei copcel. Ce mai face Drăguțanu la Moldindconbank? A, tocmai se vinde banca asta? Vai, ce coincidență! Toți cei care au creat câmpul necesar pentru extinderea caracatiței mediatice a lui Plahotniuc rămân în funcții la ANRCETI, CCA, ÎS „Radiocomunicații”, etc.

Între timp, cine știe că a furat de mama focului și nu are imunitate parlamentară sau de judecător pleacă fără nici o problemă din țară. Nici măcar nu pot spune că fug din țară. Ei pur simplu sunt lăsați să-și vândă tot ce au furat, să-și pună banii la adăpost și să plece. Culmea, șeful statului îi avertizează: vedeți că degrabă procurorul va veni în Parlament și va cere ridicarea imunității mai multor deputați. Chiar așa? Voi sigur sunteți altfel? Voi sigur sunteți demni de funcțiile în care v-ați pomenit?

Demisiile sau demiterile nu sunt suficiente! Prea mare a fost suferința acestui popor sub Plahotniuc ca să ne mulțumim doar cu înlăturarea lor din funcții. Faptul că sunt lăsați să plece fără să răspundă pentru faptele lor și fără să le fie confiscate averile agonisite ilicit echivalează nu cu dezamăgirea, ci cu senzația de trădare. În lipsa măsurilor hotărâte contra celor care au jefuit această țară, ifosele de președinte de colhoz și declarațiile populiste spuse pe un ton grav și cu o mină dură încep să irite. Arată chiar jenant. Războaiele cu vârcolacii din sistem nu trebuie declarate! Asta nu ajută în nici un fel. Vârcolacii trebuie pur și simplu identificați și înlăturați. Un genist, atunci când depistează o mină, nu începe să se răstească la ea, ci o dezamorsează. La fel e și cu „bombele cu ceas” lăsate de fostul regim mafiot în instituțiile statului. Ele trebuie dezamorsate. Și nu e neapărat ca „genistul” să rupă cămașa pentru isprava sa. Oamenii vor afla singuri și îl vor aprecia inclusiv pentru modestia sa… de „genist”.

PAS și PPDA au creat așteptare prin lupta pe care au dus-o ani la rând pentru libertate. Au creat o cerere pentru un nou stil de a face politică. Politică pentru oameni. Oamenii i-au ales pentru că au promis libertate și că o să facă dreptate. Din momentul în care au preluat guvernarea, retorica populistă, îngâmfarea și scuzele sunt dovada slăbiciunii, impotenței sau, mai știi, a tentației de a băga mână în butoiul cu miere.

Știu că risc prin acest editorial. Risc, să fiu atribuit unui grup coordonat de indivizi care încearcă să inducă senzația în societate că cei care au preluat puterea nu se prea isprăvesc. Eu știu că acest grup coordonat de „critici” există. Scopul lor este altul decât semnalele pe care am vrut să le transmit eu prin acest material de opinie. După capitularea regimului Plahotniuc, Moldova a redevenit interesantă pentru anumiți indivizi care l-au deservit fie pe Voronin, fie anumite grupări obscure care au acționat în perioada anilor ’90. Moldova are nevoie de lustrație! „Curățenie în curte” trebuie să-și facă nu doar instituțiile statului, dar și partidele și, foarte important, societatea civilă – cea care furnizează inclusiv judecătorii de mâine ai Curții Constituționale, ai Curții Supreme de Justiție, viitorii miniștri, etc. Iar sarcina acestei noi guvernări este să pună baza unei astfel de construcții – una care să fie înălțată rapid și fără ca meșterii să fure beton.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here