Când urmează a fi ales noul procuror general interimar, după modificarea legii

Autor: , in Politic / Populare / 19 iulie, 2019, 15:17

Săptămâna viitoare ar urma să avem un nou procuror general interimar, după modificări efectuate în ședința Parlamentului de vineri.

Procedura de desemnare a Procurorului General interimar va parcurge următoarele etape. Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului.

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se convoacă în maxim 3 zile de la intervenirea vacanței funcției. În prezent, funcția este vacantă după demisia lui Eduard Harunjen.

Președintele țării poate respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia.

În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, Procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către Președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.

Mandatul Procurorului General interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a Procurorului General prin decret prezidențial.

Tot astăzi, Parlamentul a adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

Este vorba de interpretarea articolului 17. Prin textul ”în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de Procuror General indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele Consiliului și/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X