Năstase oferă detalii despre depozițiile de la Procuratură; Cum a ajuns Gurin judecător la CC și rolul lui Dudnic
Ministrul de Interne Andrei Năstase a dat declarații la Procuratura Generală în legătură cu dosarul privind uzurparea puterii în stat. El a anunțat despre acest lucru joi, în cadrul unei conferințe de presă după ședința Guvernului.
Năstase a oferit acolo detalii despre implicarea fostului deputat PD, Corneliu Dudnic, în convingerea unui judecător al Curții Constituționale să-și dea demisia pentru a putea fi înlocuit cu Corneliu Gurin.
Contactat de Cotidianul, ministrul de Interne a oferit mai multe detalii.
„Am fost audiat ieri în cadrul procesului penal pornit pe marginea denunțului privind uzurparea puterii în stat și complicitatea judecătorilor Curții Constituționale la această crimă.
Odată cu elucidarea circumstanțelor infracțiunii date, am dezvoltat și subiectul legat de completarea Curții cu cei trei judecători, aserviți clanului mafiot: Apolschi, Gurin și Reșetnicov. Pentru a face posibilă nominalizarea acestora, se știe, au fost inițial determinați să plece doi judecători: Igor Dolea și Victor Popa. Este de notorietate deja că Igor Dolea nu dorea să părăsească funcția, deoarece spera să obțină pensie anticipată în condiții favorabile, însă pentru aceasta el trebuia să exercite un mandat întreg de judecător. Pentru a-l determina să demisioneze a fost modificată în mod special special legea, fiind stabilit că este suficientă deținerea calității timp de minim 5 ani. Asta pentru ca să fie posibilă obținerea acestei pensii. Inițiator al acestui proiect a fost deputatul Dudnic. Norma de modificare a fost inclusă într-o lege ce viza modificarea legislației fiscale și vamale. După adoptarea legii și transmiterea ei spre publicare, Dolea a depus cererea de demisie, fapt produs la 10 decembrie 2018, iar a doua zi, în locul lui a fost desemnat cel care în spațiul public a fost recunoscut drept ”regele SPA” – Gurin Corneliu”, a declarat Năstase.
Corneliu Gurin, Raisa Apolschi și Artur Reșetnicov au fost numiți judecători ai Curții Constituționale la sfârșitul anului 2018.
Comentarii