Parlamentul a votat: Fără magazine duty-free în regiunea transnistreană

Autor: , in Economic / 19 iulie, 2019, 12:14

Parlamentul a abrogat în ședința de vineri mai multe prevederi din Codul Vamal cu privire la activitatea magazinelor duty-free din regiunea transnistreană.

Este vorba despre un proiect de lege din 2015, promovat la acea perioadă de vicepremierul Victor Osipov.

Deputații au acuzat că aceste prevederi favorizau magazinele controlate de Ilan Shor, iar anual se făcea contrabandă cu miliarde de țigarete prin această schemă.

Anterior, premierul Maia Sandu 75% din mărfurile vândute în magazinele duty free au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova în mod ilicit, iar bugetul de stat a pierdut sute de milioane de lei.

Totodată, Vladislav Kulminski, consilierul Maiei Sandu, a declarat săptămâna trecută că „în 2014, prin regiunea transnistreană au trecut 10 miliarde de țigări. În 2015, după doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul ilegal a țigărilor prin magazinele duty-free aflate pe segmentul transnistrean a hotarului Moldo-Ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un miliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova”.

El l-a acuzat pe actualul ambasador al Moldovei în Austria, Victor Osipov, vicepremier în 2015, că ar fi promovat această lege și a făcut posibilă schema în cauză.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X