Reacția companiei care implementa programul „cetățenie prin investiție” după ce acesta a fost suspendat

Autor: , in Social / 19 iulie, 2019, 14:53

Compania Henley & Partners, care implementa programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții (MCBI), susține că acesta urmează a fi „optimizat” și că țara noastră ar avea numeroase avantaje de pe urma sa.

Compania susține că „în conformitate cu procedura standard de schimbare a guvernului, există un proces de evaluare a tuturor ministerelor, inclusiv a programului MCBI. Guvernul a informat biroul de implementare a MCBI că dorește să revizuiască programul și companiile-furnizori de servicii de administrare, pentru a se asigura că acesta aduce beneficii suverane și sociale maxime Republicii Moldova și poporului acesteia”.

Toate cererile de aplicare, care au fost acceptate oficial în Program până în acest moment vor fi prelucrate complet. Cu toate acestea, deocamdată, nu vor fi acceptate alte solicitări, astfel încât guvernul să poată finaliza procesul de evaluare și optimizare, anunță Henley & Partners

Compania susține că „programul MCBI are avantaje suverane și sociale semnificative pentru Moldova și poporul său:

• Programul va suplini cu lichidități economia Republicii Moldova, capital străin atât de necesar țării și investițiile în proiecte de susținere a socieții civile din Moldova. Din solicitările deja existente ale cetățeniei RM urmează a fi obținute 18 milioane de euro.

• Fondul de Investiții Publice a fost înființat pentru a investi în mod transparent capitalul adunat prin intermediul programului pentru binele Republicii Moldova și a populației acesteia, în baza exemplului de succes al Corporației Provocările Mileniului.

• Programul creează o platformă internațională unică care poate amplifica vocea Moldovei în spațiul geopolitic, diplomatic, comercial și investițional.

• Programul va gestiona fluxuri sporite de investiții străine directe (ISD) care pot consolida și diversifica economia, creând astfel locuri de muncă noi și sigure pentru poporul moldovenesc, cu consecințe politice pozitive pentru guvern”.

Președintele Igor Dodon a anunțat joi că Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție este suspendat. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit șefului statului, Igor Dodon, care a făcut declarații după ședința CSS, până în prezent au fost depuse 34 de cereri privind obținerea cetățeniei moldovenești prin investiții, iar Comisia nu mai primește suplimentar cereri. Astfel, s-a decis suspendarea acestui program.

„Sunt întrebări referitor la companiile care sunt implicate în acest program. Până nu ne clarificăm, suspendăm programul”, a declarat Dodon.

Anterior, proiectul a fost criticat dur și de către societate civilă, care a acuzat lipsa de transparență a acestuia și riscuri de spălări de bani sau obținere a cetățeniei Republicii Moldova de către persoane cu antecedente penale în alte state.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X