Autoritățile locale din Bruxelles intenționează să limiteze viteza maximă a mașinilor la numai 30 km/h pe întreg teritoriul orașului începând din 2021, ca măsură pentru încurajarea transportului alternativ.

Marile orașe europene au început să aplice o serie de măsuri drastice pentru reducerea poluării. Până în prezent, cea mai populară măsură este introducerea unor restricții de circulație pentru mașinile diesel cu motoare care nu îndeplinesc cel puțin norma de poluare Euro 4, scrie Automarket.ro.

Cu toate acestea, măsura nu este eficientă pentru a reduce blocajele din trafic, motiv pentru care noul guvern regional din Bruxelles a anunțat că intenționează să apeleze la o altă strategie.

Astfel, autoritățile anunță că de la 1 ianuarie 2021 toate mașinile vor circula prin orașul Bruxelles cu o viteză maximă de 30 km/h. Aceasta limitare se aplică în prezent pe o suprafață de circa 55% din oraș, însă urmează să fie extinsă pentru a acoperi practic tot orașul, cu excepția unor zone intens circulate și a unui inel median.

„Studiile arară că în orașele în care au fost introduse zone de limitate de 30 km/h numărul accidentelor a scăzut cu 25% până la 40%. Prin urmare, pietonii și bicicliștii sunt mai protejați. Un pieton lovit de o mașină care merge cu 30 km/h are de trei ori mai multe șanse să supraviețuiască decât dacă este lovit cu 50 km/h”, afirmă cercetătorii de la Institutul Vias.

Pe de altă parte, șoferii de taxi din Bruxelles au anunțat deja că sunt împotriva măsurii, în special din cauza faptului că la ore de vârf este „aproape imposibil” să conduci cu o viteză mai mare de 30 km/h, din cauza aglomerației. În plus, ei consideră că va fi dificil ca poliția rutieră să impună amenzi pentru toate cazurile de depășire a noii limite de viteză.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here