Ex-procurorul general, Eduard Harunjen, și fosta șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, au tăinuit o scrisoare a autorităților elvețiene prin care se cereau informații ce indicau suspiciuni de spălări de bani comise de fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Un anunț în acest sens a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Potrivit lui Năstase, ministerul de Interne a intrat, prin mijloace de investigație, în posesia scrisorii oficiale venite din partea autorităților elvețiene, privind „intenția de transmitere spontană a informațiilor către autoritățile competente ale Republicii Moldova emisă de Procuratura 3 a cantonului Zurich cu privire la Vladimir Plahotniuc și alții”.

Citește și: Năstase confirmă existența unui dosar penal în Elveția pe numele lui Plahotniuc

Conform departamentului federal el Elveției, autoritățile moldovenești urmau să confirme permiterea în condițiile solicitate de autoritățile elvețiene a primirii informațiilor ce indicau suspiciuni de spălare de bani, deținute de Procuratura 3 a cantonului Zurich.

Năstase susține că termenul limită pentru aceasta a fost de 21 iunie 2019, astfel ex-procurorul general, Eduard Harunjen, și fosta șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, au tăinuit existența acestei scrisori.

„Scrisoarea autorităților elvețiene a fost transmisă prin intermediul ex-procurorului Eduard Harunjen la Procuratura Anticorupție procurorului Adriana Bețișor. Documentul a fost tăinuit de către aceștia și instituțiile pe care le reprezentau în vederea obstrucţionării oricărei anchete penale și internaționale împotriva lui Plahotniuc”, a declarat Andrei Năstase.

În context, ministrul a cerut Procuraturii Generale să inițieze o anchetă privind elucidarea cazului și intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat. Mai mult, Năstase solicită ca procurorul general interimar, Eduard Harunjen, să ceară ridicarea imunității parlamentare a lui Vladimir Plahotniuc și a lui Ilan Șor și anunțarea în căutare internațională a acestora.

Citește și: Harunjen, despre dosarul lui Plahotniuc din Elveția: „Nu-mi amintesc”, „nu știu”

Amintim că, la începutul lunii iulie curent Năstase anunța că autoritățile din Elveția au deschis un dosar penal pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, însă Harunjen declara pentru presă că „nu știe” nimic despre așa ceva sau că „nu-și amintește”.

„Nu este adevărat absolut nimic. Dacă și ar fi venit careva informații, există o procedură – toate comisiile rogatorii care vin și toate informațiile care vin din alte state sunt repartizate unei direcții de cooperare internațională, care, la rândul său, le expediază după competență în procuraturile teritoriale sau specializate. Eu nu cunosc dacă există un astfel de dosar. Trebuie să vedeți în cadrul PCCOCS sau PA dacă a parvenit o astfel de informație. Eu nu citesc toate actele și toate sesizările care vin, deoarece ele vin în limbi străine. Eu nu scunosc limba engleză și nici limba germană. Nu am primit nici un doasar pe numele lui Plahotniuc de cât timp sunt în Procuratura Generală”, a declarat Eduard Harunjen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here