Sursa foto: rise.md

Mai multe persoane spun că au luat țeapă după ce s-au lăsat convinse de ofertele ademenitoare ale companiei de microcreditare Cash & Go SRL, administratorul căreia este cumnatul procurorului anticorupție Adriana Bețișor, iar investitorii ruși sunt conectați la brandul Rosdengi, implicat într-o serie de scandaluri mediatice în Federația Rusă, conform unei investigații a RISE Moldova.

Până nu demult piața de microcreditare din Moldova nici nu era reglementată, iar autoritățile susțin că au mâinile legate. Cash & Go a fost fondată în 2017 de cetățeanul rus Ilia Machikhin. Un an mai târziu, rusul a vândut-o unui concetățean de-al lui — Elisei Polikarpov. Firma are deschise 20 de sucursale în toată țara, cele mai multe fiind în Chișinău și Bălți. Administratorul companiei este un moldovean pe nume Andrei Șubin.

Șubin este frate cu Dumitru Șubin, fost șef de direcție la Serviciul Fiscal de Stat, iar în prezent șef de direcție la Serviciul Vamal. Mai mult, Dumitru Șubin este soțul procurorului-şef adjunct de la Anticorupție, Adriana Bețișor, care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, inclusiv cel al fostului premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani pentru acte corupție.

Administratorul Cash & Go spune că relațiile sale de rudenie nu au nicio legătură cu activitatea firmei pe care o reprezintă și că aceasta activează legal, iar toate cerințele față de clienții lor sunt stipulate expres în contract.

Nadejda Portco este una din victimele companiei de microfinanțare Cash & Go. Femeia s-a plâns instanței că această companie i-a pus penalități prea mari pentru un împrumut de doar 4.500 de lei, pe care l-a luat în aprilie 2018.

Creditul l-a contractat pe un termen de 20 de zile, dar nu l-a achitat nici până în prezent. Între timp, datoria a crescut până la 78.200 de lei — de 17 ori mai mult decât suma împrumutată acum un an. Cel puțin asta arată datele interne ale companiei de microfinanțare, intrate în posesia RISE Moldova.

„Noi plătim, dar nu așa. Știți, mă scuzați, dar asta e jecmăneală. Nu se poate de făcut așa ceva. Era un timp nu am putut să plătesc, dar penalitățile sunt foarte exagerate. Penalitatea pentru o zi — 2%”, spune Nadejda Portco.

De partea cealaltă, avocatul Cash & Go, Denis Dobrioflo, spune că „femeia, în principiu, a făcut cunoștință cu contractul, a semnat contractul respectiv. — În contract e spus clar că sunt 2% pe zi? Nu vă pot spune, nu m-am familiarizat cu contractul respectiv, dar urmează să examinăm pe parcursul litigiului dat”.

Deși a fost fondată abia în iulie 2017, Cash & Go deja este o firmă de succes pe piața de microcreditare din țară. Anul trecut a raportat un profit de circa 13 milioane de lei, în condițiile în care în 2018 a oferit împrumuturi de peste 11 milioane de lei.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here