Procuratura infirmă declaraţiile ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elveţiană.

Procuratura a venit cu precizări după ce Năstase i-a acuzat pe Eduard Harunjen și Adriana Bețișor de tăinuirea acestor informații.

„1. La data de 3 iunie 2019, Procuratura Generală a recepţionat, prin intermediul Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, o scrisoare prin care autorităţile elveţiene informau, sub clauza expresă a păstrării confidenţialităţii, că ar deţine informaţii referitor la unele tranzacţii suspecte în care ar fi implicate unele persoane publice din Republica Moldova şi oameni de afaceri, solicitând procurorilor să comunice instituţiilor de drept din Elveţia dacă au nevoie de mai multe informaţii pentru a le investiga. A doua zi, Procuratura Generală a Republicii Molodova a răspuns autorităţilor din Elveţia că este gata să coopereze la investigarea acetor tranzacţii.

2. Ulterior, pe 18 iunie curent, Procuratura Generală a recepţionat a doua scrisoare de la organele de drept din Elveţia, prin care au fost prezentate unele informaţii suplimentare.

2. Procuratura Generală a expediat neîntârziat respectiva informaţie Procuraturii Anticorupţie, fiind dispusă începerea acţiunilor pe marginea acestui demers.

3. Procuratura Anticorupţie a autorizat la judecătorul de instrucţie ridicarea informaţiei bancare de la instituţiile financiare din Elveţia, a pregătit cererea de comisie rogatorie către autorităţile de drept din Elveţia, iar la această etapă toate documentele sunt în proces de traducere.

4. Imediat ce va fi tradus, setul de acte va fi expediat autorităţilor elveţiene, conform demersului şi, cu respectarea termenului în care au fost solicitate de către autorităţile competente ale Elveţiei”, se arată în reacția Procuraturii.

Ex-procurorul general, Eduard Harunjen, și fosta șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, au tăinuit o scrisoare a autorităților elvețiene prin care se cereau informații ce indicau suspiciuni de spălări de bani comise de fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, acuză ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Potrivit lui Năstase, ministerul de Interne a intrat, prin mijloace de investigație, în posesia scrisorii oficiale venite din partea autorităților elvețiene, privind „intenția de transmitere spontană a informațiilor către autoritățile competente ale Republicii Moldova emisă de Procuratura 3 a cantonului Zurich cu privire la Vladimir Plahotniuc și alții”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here