Conducerea Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei (CNOS) este acuzată de fraudă de cel puțin un milion de euro în urma schemei de înstrăinare a unui teren din centrul capitalei, pe care urma să fie ridicat sediul instituției.

Potrivit membrilor Asociaţiei Sportivilor şi Antrenorilor din Moldova, acest teren a fost vândut companiei Exfactor-Grup pentru o sumă de doar 9 milioane de lei, în condițiile în care valoarea sa de piață depășește 1,5 milioane de euro. Mai mult, CNOS nici măcar nu avea dreptul să înstrăineze terenul care a fost oferit gratuit de către Primăria Chișinău.

Asociația portivilor şi Antrenorilor din Moldova a semnalat aceste fapte în cadrul unei scrisori deschise adresate președintelui Igor Dodon, prim-ministrului Maia Sandu și președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Sportivii cer primilor oameni în stat să sisteze „nelegiuirile şi fraudele financiare la Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei”.

„Cazul de vânzare ilegală a terenului care a fost destinat pentru construcţia sediului CNOS, este în general o mare batjocură de sportul naţional. Acest lot de pământ a fost alocat gratuit de către Consiliul municipal din Chişinău deci CNOS nu a avut nici un drept de a pune această proprietate în uz comercial. Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei este o organizaţie publică, care, conform Statutului, nu are asemenea împuterniciri. De ce această întrebare nu a fost discutată în prealabil şi aprobată la Adunarea Generală a CNOS? De ce contractul de vânzare-cumpărare a terenului nu a fost semnat de preşedintele CNOS, Nicolae Juravschi, ci de vicepreşedintele Nicolae Piatac, la care sunt multe întrebări legate de alte proiecte dubioase? De ce în contract este indicată suma 9 mln. de lei, atunci când este cunoscut din surse sigure, că cumpărători au fost mai mulţi, iar unii dintre ei erau gata să acorde şi suma 2 mln. euro? De ce CNOS tăinuieşte profitul de peste 1 mln. euro? Întrebări sunt mai multe, decât răspunsuri…”, se arată în scrisoarea publicată de Unimedia.

„Privitor la activitatea CNOS sunt disponibile multe documente, care ar prezenta interes pentru organele de drept, dar se crează impresia, că societatea din anumite motive nu doreşte ca unele fraude financiare să fie discutate. În general, este uimitor că sustragerea fondurilor bugetare cu implicarea CNOS se întâmplă regulat, dar statul, cu părere de rău, se pare că nu are instituţii pentru lupta cu corupţia”, se mai arată în scrisoare.

Terenul din apropierea ambasadei SUA a fost vândut în 2018, chiar dacă, potrivit fostului primar Serafim Urechean, acesta a fost cedat gratuit CNOS pentru a-și construi acolo un sediu, iar vânzarea sa era ilegală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here