Un discurs al Maiei Sandu, la Comrat, în limba rusă, a stârnit noi dezbateri în spațiul public. Rețelele de socializare au fost chiar ținta unui fake news rostogolit rapid de niște site-uri obscure, loiale vechiului regim. Premierul a fost pus pe-o scenă cu un drapel al Rusiei în spate, o poză trucată ce a avut de scop denigrarea sa și crearea de noi dispute în societate.

Dezbaterile au fost unele false, fiind provocate de acei oameni despre care Traian Băsescu spunea recent, la Chișinău, că au făcut din unionism cea mai bună meserie. Distribuind poza trucată și aruncând cu venin în premier, aceștia au prins în această vâltoare și oameni bine intenționați, care și-au arătat nedumerirea și nemulțumirea față de gestul premierului.

Eu am ascultat cu atenție discursul Maiei Sandu de la Comrat și înclin să cred că a fostul unul destul de bun. La fel ca și explicația pe care a oferit-o pe Facebook, cu câteva ore mai devreme de a ajunge în Găgăuzia, în legătura cu vizita sa acolo.

Sandu a spus că a ales să meargă la eveniment pentru că, „indiferent de divergențele politice sau ideologice, e timpul să punem capăt divizărilor între cetățenii țării noastre” și își dorește ca „de acum înainte limba, cultura, etnia să nu mai fie folosite drept motive de dezbinare”.

Sunt lucruri cu care orice om rațional, cetățean al Republicii Moldova, care iubește acest pământ și-și dorește să trăiască într-un stat mai bun nu poate să nu fie de acord.

După ’90 Republica Moldova a fost un adevărat câmp al luptelor geopolitice. Pe fundalul unor drapele românești, europene sau rusești, politica moldovenească a furnizat adevărați monștri, indivizi care au dus acest stat până aproape de falimentul total și care atunci când furau nu prea s-au sinchisit

Și voi veni aici cu un simplu exemplu. Cel al unui „român” în mare vogă astăzi pe la Chișinău, a cărui familie deține unul dintre site-urile unui ziar cândva respectat, care a și acea știre falsă. „Român” care altă dată nu a avut altă dată nicio problemă să pună pe roate laundromatul rusesc și să vorbească la telefon, într-o rusă demnă de „Brigada”, cu cel care a implementat schema ce a distrus sistemul bancar moldovenesc, sifonând zeci de miliarde provenite de la oligarhii lui Putin.

Câtă ipocrizie… La fel cum ipocrit mi-ar fi părut dacă Maia Sandu ar fi mers pe scena de la Comrat pentru a vorbi în română. Cui să-i vorbești acolo în română? Că-n afară de Dodon și Grecianîi oricum n-o mai înțelegea nimeni…

Ce-ar fi câștigat Republica Moldova, Maia Sandu sau găgăuzii dacă discursul ar fi fost unul în română? Nimic. Ba din contră, ar fi creat și mai multe frustrări și noi antagonisme.

Dacă aș avea ceva ce să-i reproșez Maiei Sandu e că nu a făcut mai multe pe vremea când era ministru al Educației ca măcar copiii din Găgăuzia să crească învățând limba română. Nicidecum că le-a vorbit oamenilor de acolo despre probleme importante într-o limbă pe care o pot înțelege toți.

Eu sper că, de data aceasta, Maia Sandu s-a întors de la Comrat cu un plan bine pus la punct, dacă nu îl avea deja făcut, de a face învățământul din autonomie unul de așa natură ca niciun copil să nu mai iasă de pe băncile școlii fără a vorbi perfect limba română, așa cum este obligat s-o facă fiecare cetățean al acestui stat.

Moldova are astăzi nevoie, poate mai mult decât orice, de educație de calitate. De schimbare de mentalități. De o generație care să treacă peste frustrările trecutului și care, bine educată fiind, să nu-și mai pună niciodată problema unei alegeri între Est și Vest. Pentru că un om educat, inteligent, bine intenționat, va ști foarte bine că pentru Republica Moldova există o singură cale.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here