Sursă foto: maz-online.de

Petrolul este mai ieftin cu 15%, iar leul s-a apreciat cu aproximativ 3% față de 15 mai, ziua în care toți petroliștii din Moldova au majorat masiv prețul la benzină și motorină.

Atunci prețul unui litru de benzină 95 a fost majorat până la 19,5 lei, iar la motorină până la 17 lei. Au trecut mai bine de două luni, perioadă în care petrolul s-a ieftinit masiv, iar leul s-a apreciat față de dolarul american, fără însă ca petroliștii moldoveni să mai efectueze modificări importante la prețurile la carburanți.

Astfel, la 15 mai un baril de petrol costa peste 72 de dolari americani, cu peste 9 dolari mai scump față de prețul de astăzi, care se situează la aproximativ 63 de dolari. De altfel, media de 62-63 de dolari per baril se menține deja de mai bine de 50 de zile la petrolul de tip Brent.

În același timp, leul moldovenesc s-a apreciat cu aproximativ 3% în această perioadă. Astfel, la 15 mai un dolar era cotat la 17,93 lei moldovenești.

Astăzi dolarul este cotat la 17,55 lei, cu aproape 40 de bani mai puțin sau 3%.

În același timp, prețul la carburanți rămâne nemodificat de la 16 mai, atunci când toți petroliștii, concertat, au majorat prețurile.

Este de menționat că la precedenta ajustare a prețurilor carburanților, la 13 martie 2019, barilul de petrol costa 68 de dolari americani. Astfel, la cotațiile de 68 de dolari, un litru de benzină costa la Chișinău aproximativ 18,35 lei, iar un litru de motorină 16,75 lei.

Astăzi, când petrolul este 63 de dolari, cu 4 dolari mai ieftin sau 7%, benzina costă la Chișinău 19,5 lei, iar motorina 17 lei.

Chiar și cu o depreciere cu aproape 3% a leului față de dolar, în condițiile în care nicio taxă nu a fost introdusă din martie până astăzi, la un simplu calcul, motorina și benzina ar fi trebuit să coste mai puțin decât la 13 martie și mult mai puțin decât astăzi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here