Sursa foto: gov.md

Prim-ministra Maia Sandu recomandă procurorilor și judecătorilor să își face meseria în conformitate cu normele legale și să nu aștepte „un nou stăpân”.

În cadrul Forumului „Reformarea Justiției și combaterea corupției”, unde a ținut un discurs la începutul evenimentului, Sandu a subliniat că ultimii ani au arătat tuturor că Republica Moldova a ajuns un stat capturat nu pentru că i-ar lipsi un cadru legal bun, ci pentru că au existat oameni care au fost mai presus de lege, în sistemul justiției au fost promovați oameni corupți și vulnerabili, iar multe persoane din instituțiile statului au permis și au închis ochii la fărădelegi.

„Am venit anterior cu o adresare către procurori. Vreau sa reiterez acest mesaj către judecători și către procurori – cei care au slujit un regim corupt și au admis decizii ilegale, abuzive, imorale trebuie să plece. Nu așteptați un alt stăpân. Unicul stăpân trebuie să fie legea”, a declarat Sandu.

Șefa Cabinetului de miniștri a punctat că „nu mai avem răbdare și vrem cu toții ca odată și pentru totdeauna Moldova să fie slujită de o justiție dreaptă”, dar a atenționat că noua guvernare „nu va merge niciodată la încălcarea legii, fie și pentru o cauză dreaptă”.

„Dacă vrem să construim un sistem corect, atunci trebuie să acționăm corect. Nu putem reforma justiția prin acțiuni injuste. Nu putem aduce legea în capul mesei prin acțiuni la limita legii. Obiectivul nostru este de a reforma sistemul de justiție în mod ireversibil și de a asigura independența instituțiilor statului. Procesul de creare a unei justiții echitabile durează și implică mult efort și participare din partea tuturor. Însă vom facem tot posibilul ca, în cel mai scurt timp, dreptatea să redevină prioritatea sistemului de justiție, așa cum democrația, transparența și interesul național au redevenit acum principii de bază ale guvernării”, a punctat prim-ministra.

Sandu susține că pentru noua guvernare prioritară este reformarea Curții Supreme de Justiție, iar această reformă trebuie să construiască o instituție care să promoveze judecători profesioniști și cu verticalitate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here