Vaccinul împotriva virusului Papiloma uman (HPV), ce provoacă cancer de col uterin, va fi obligatoriu din acest an pentru fetele care au împlinit 10 ani. Un proiect de Hotărâre de este supus dezbaterilor publice acum. Vaccinul anti HPV a început să fie administrat opțional în Republica Moldova în cadrul unui proiect demarat în luna mai, anul trecut.

Pentru vaccinarea fetițelor nu este nevoie de o pregătire specială. Este important ca acestea să nu sufere de maladii acute și să nu aibă febră. După imunizare, pacienta trebuie să fie supravegheată timp de 20-30 de minute pentru a evita orice fel de reacții, inclusiv leșin, după care este liberă să plece acasă, scrie sanatateinfo.md.

În țară, zilnic, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, în timp ce la fiecare trei zile una moare din această cauză. Peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tipurile oncogene ale Papilomavirusului uman (HPV). Vaccinarea contra infecției cu Papilomavirusul uman este implementată în toate cele 28 de state-membre ale Uniunii Europene.

Printre factorii de risc ai cancerului cervical se numără:
viaţa sexuală timpurie;
infecţiile transmise pe cale sexuală;
contraceptivele hormonale utilizate pe timp îndelungat;
consumul de tutun, alcool;
supraponderabilitatea.

Această maladie afectează în special femeile tinere, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 60 de ani. În stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, însă în stadiile avansate ale bolii apar sângerări şi secreţii vaginale anormale, însoţite de dureri.

Acesta determină apariția negilor genitali și anomalii celulare la nivelul colului uterin. Virusul se poate transmite pe cale sexuală și afectează numai femeile, bărbații fiind doar purtători.

Serul anti HPV urmează să fie al 10-lea vaccin obligatoriu, introdus în Calendarul vaccinărilor din Republica Moldova. Discuțiile privind introducerea acestuia durează de câțiva ani. În 2016, autoritățile noastre au solicitat suport pentru implementarea imunizării, după o evaluare a situației privind cancerul de col uterin în Moldova. În fiecare zi, o femeie află că are această formă de cancer, iar la fiecare trei zile o femeie pierde lupta pentru viață. Se întâmplă deoarece acest tip de cancer este silențios, nu dă semne în toți cei aproximativ zece ani de dezvoltare lentă, iar femeile nu respectă recomandările de a face controale preventive.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă prioritară vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, adică până la debutul vieții sexuale. Vaccinurile contra HPV sunt testate timp de aproximativ 15 ani, în cadrul unor studii clinice importante, pentru a fi licențiate și distribuite pe piață. Vaccinarea, concomitent cu streeningul, sunt măsurile cele mai eficiente de reducere a riscurilor cancerului cervical.

Vaccinurile anti HPV sunt implementate în 86 țări ale lumii și în 37 din 53 state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Australia se presupune că va fi prima țară din lume care va eradica cancerul de col uterin, datorită unei acoperiri mari a vaccinării, iar în unele state se discută despre introducerea vacccinului și pentru băieți, întrucât aceștia nu sunt protejați deloc împotriva virusului, ceea ce duce la o creștere necontrolabilă a cancerului la gât.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here