Lichidarea Procuraturii Anticorupție, a PCCOCS și Centrului Național Anticorupție și revocarea tuturor membrilor Consiliului Suprem al Magistraturii ar fi primele măsuri ce ar trebui luate de către noua guvernare pentru a elibera justiția, susține juristul Ștefan Gligor.

În opinia lui Gligor, sunt aproximativ „150 de ofițeri de urmărire penală, în mare parte din cadrul CNA, 150 de procurori în mare parte din Procuratura Anticorupție și PCCOCS și cca 100 de judecători în toate instanțele, dar majoritar în Curțile de Apel și CSJ care au deservit regimul lui Plahotniuc și de facto l-au făcut posibil”.

El consideră că „nu e nevoie de cheltuit bani pe strategii și experți, acești oameni trebuie identificați și eliminați din sistem” și că acest lucru poate fi făcut prin Lichidarea Procuraturii Anticorupție, a PCCOCS și Centrului Național Anticorupție, iar ulterior „crearea unui corp de ofițeri de urmărire penală și procurori cu competențe anticorupție – de la zero – în care vor fi angajați ofițeri și procurori neimplicați în acoperirea regimului, competenți, integri și egal de important curajoși”.

„Cât privește curățirea sistemului judecătoresc, se intervine legislativ pentru a revoca toți membrii CSM cu excepția celor din oficiu. Se organizează alegeri veritabile noi în CSM în vizorul societății civile și jurnaliștilor de investigație. Se constituie nouă componentă a CSM care revitalizează organele sale interne. Se acordă o autonomie și competențe lărgite Inspecției Judiciare și se purcede la controale frontale și eliminarea judecătorilor din sistem. Dacă se va considera că calea cu CSM este prea complicată, Parlamentul să intervină mai dur și să dispună reatestarea tuturor judecătorilor din sistem de către un organ ad hoc asistat internațional”, a mai menționat Gligor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here