Maia Sandu, la Bruxelles: Vrem ca în Republica Moldova să nu mai existe „putere oligarhică”

Autor: , in Politic / Populare / 24 iulie, 2019, 13:51

Prim-ministra Maia Sandu a ţinut un discurs în cadrul Comisiei Europene pentru afaceri externe din Parlamentul European, în cadrul căreia a menționat că noua guvernare de la Chișinău își dorește și va depune toate eforturile pentru ca în țară să „nu mai existe putere oligarhică”.

În discursul său Sandu a subliniat că Parlamentul European a fost, de-a lungul timpului un critic vocal al fostului regim, condus de Vladimir Plahotniuc, şi a mulţumit pentru ajutorul şi sprijinul oferit Republicii Moldova.

Șefa Executivului de la Chișinău spune că în timpul fostei guvernări au fost respectate puţine reguli, au fost capturate instituţiile guvernamentale, a existat corupţie, contrabandă, a avut loc cazuri de persecutare a oponenţilor politice, atacuri asupra mediului de afaceri, iar toate acestea „ascunse sub o retorică proeruopeană”.

Maia Sandu a explicat că blocul ACUM a creat o majoritate parlamentară cu socialiştii, un partid politic opus, pentru a da jos regimul lui Plahotniuc, întrucât Republica Moldova era „într-o cădere liberă”.

„Îi urmărim pe cei care au furat fonduri publice, au spălat bani prin bănci şi cu toţii vor avea de a face cu justiţia”, a declarat Maia Sandu, subliniind că obiectivul guvernării este de a scoate ţara din disperare, să construiască justiţie funcţională şi independentă, instituţii care să răspundă nevoilor cetăţenilor, să lupte împotriva corupţiei, să oprească contrabanda şi scurgerea de bani din instituţiile publice, să deschidă piaţa către o competiţie corectă şi să revitalizeze sistemul educaţional.

„Implementarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb, care a fost îngheţat de fostul Guvern, este un punct important de pe agenda noastră. Vom urmări toate aspiraţiile europene, pentru că dorim să devenim un partener previzibil şi de încredere pentru cetăţenii noştri şi pentru partenerii noştri. Nu vom ascunde problemele le vom aborda. Dorim ca dvs să vedeţi Republica Moldova cu alţi ochi de cum aţi făcut-o până acum, dorim să o vedeţi ca pe o ţară care îşi doreşte să fie la standardele ţărilor europene în ceea ce face zi de zi. Nu ne vom juca la nivel geopolitic şi nu vom face promisiuni iresponsabile”, a mai declarat Maia Sandu în cadrul Comisiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *