CSP va alege mâine un alt procuror general interimar și va anunța concurs pentru selectarea viitorului șef PG
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se va întruni vineri în ședință pentru a desemna un procuror general interimar, care ulterior va fi propus șefului statului Igor Dodon pentru numirea în funcție prin decret prezidențial. De asemenea, CSP va anunța concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.
În context, CSP invită toate persoanele care doresc să candideze la funcția de procuror general interimar să se prezinte la această ședință, iar alături de cerere candidatul va anexa CV-ul și declarația pe propria răspundere că în ultimii trei ani până, la anunțarea concursului, nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice, precum și că, anterior, nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni.
Conform surselor din CSP, un concurs pentru selectarea procurorului general interimar a fost anunțat după modificările operate vineri, 19 iulie, de parlamentari la Legea cu privire la Procuratură, iar până miercuri seară, 24 iulie, la concurs au fost înregistrați 2 candidați.
La 11 iulie curent, Eduard Harunjen a anunțat că demisionează din funcția de procuror general, locul acestuia fiind luat de adjunctul său, Igor Popa.
Harunjen și-a motivat decizia prin faptul că procedura prin care urma să fie demis ar fi dus la „lovirea de nulitate” a actelor semnate de el și adjuncții săi în perioada în care aceștia au fost în funcții.
Amintim că, vineri, 19 iulie, Parlamentul a aprobat modificări la Legea cu privire la Procuratură, astfel încât președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului.
Președintele țării poate respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia.
În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.
Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.
Mandatul procurorului general interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a procurorului general prin decret prezidențial.
Comentarii