Comercializarea pungilor din plastic ar putea fi sancționată. Ce amenzi riscă comercianții
Utilizărea sau comercializării pungilor de plastic și a altor obiecte de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, vor fi interzise, prin sancțiune. În acest sens, ieri, 1 august, cabinetul de miniștri a aprobat avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului contravențional.
Inițiativa legislativă propusă de un grup de deputați, prevede sancționarea, cu amendă de la 3000 la 4500 lei, aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 6000 la 12000 lei, aplicată persoanei juridice, pentru utilizarea/comercializarea pungilor din plastic cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, a farfuriilor, paharelor și altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.
Prin avizul său, Guvernul propune aplicarea treptată a sancțiunilor pentru a nu afecta activitatea unor agenți economici care deja au pus în comercializare produsele respective și care ar putea suporta cheltuieli adiționale. Amendamentul este propus în contextul corelării momentului intrării în vigoare a acestor prevederi cu restricțiile etapizate incluse în Legea cu privire la comerțul interior.
În acest context, reamintim că legea prevede interzicerea, începând cu 1 ianuarie 2019 a pungilor din plastic, iar de la 1 ianuarie 2021, a veselei de unică folosință fabricată din plastic.
Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița a anunțat că se va lucra în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului la elaborarea unui mecanism de stabilire a recompensei pentru cei care se vor ocupa cu reciclarea accesoriilor din plastic.
Comentarii