(FOTO) Actele de identitate moldovenești vor fi modificate. Ce schimbări vor fi introduse și cum vor arăta acestea

Autor: , in Politic / 2 august, 2019, 15:55 Etichete: ,

Autoritățile intenționează să modifice modelul actelor de identitate. Noile documente vor fi puse în circulaţie pe măsura epuizării stocului de cartele (semifabricate), dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019.

Potrivit autorilor unui proiect de lege, schimbările sunt necesare ca urmare a operării amendamentelor la Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte și Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, din descrierea conținutului tuturor tipurilor de acte de identitate au fost excluse datele cu privire la grupa sangvină. Totodată, din descrierea conținutului tuturor tipurilor de pașapoarte și documente de călătorie din legea menționată a fost exclusă informația cu privire la culoarea copertei acestor documente.

Totodată, potrivit Legii privind modernizarea Codului civil și modificarea unor acte legislative au fost operate modificări la art. 30 din Codul Civil, potrivit cărora noțiunea ”Reședința” are o semnificație mult mai largă și cuprinde în sine atât reședința obișnuită – domiciliul, cât și reședința temporară, locul unde locuitorii Republicii Moldova își au locuința temporară sau secundară.
În vederea asigurării conformității actelor de identitate cu norma legală, a apărut necesitatea de modificare a conținutului acestora, și anume substituirea denumirii câmpului de date ”Reședința” cu ”Reședința temporară” în permisele de ședere provizorie pentru cetățenii străini (IR), în permisele de ședere provizorie pentru apatrizi (IC), în buletinele de identitate provizorii (BP).

Autoritățile mai menționează că, potrivit Legii privind azilul în Republica Moldova, protecția umanitară se acordă pe un termen nelimitat. În contextul acestor modificări se impune substituirea câmpului de date ”Reședința” cu câmpul ”Domiciliul” în buletinul de identitate pentru beneficiarii de protecție umanitară (IH) și elaborarea fișei de însoțire la buletinul de identitate pentru beneficiarii de protecție umanitară, pentru aplicarea mențiunii privind reședința temporară, scrie bizlaw.md.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X