Peter Michalko: Procesul de schimbare în Republica Moldova va fi unul de lungă durată

Autor: , in Politic / Populare / 5 august, 2019, 20:01

Uniunea Europeană va evalua starea de lucruri şi schimbările care se vor face în Republica Moldova, susține șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko. De asemenea, oficialul atenționează cetățenii că trebuie să înțeleagă că schimbările nu se vor face într-o săptămână sau o lună.

„Noi întotdeauna vom da o evaluare cinstită a schimbărilor. De asemenea, noi înţelegem că acest proces de schimbare va fi unul de lungă durată şi va cere unele decizii dificile, uneori foarte complexe, că nu va fi totul făcut într-o săptămână sau lună. Sperăm că şi cetăţenii înţeleg asta”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru DW.

Întrebat cum apreciază relaţiile dintre UE şi Moldova la cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere, Peter Michalko a declarat că Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb au adus o calitate superioară în relaţiile de cooperare. Oficialul susţine că aceasta a dat şi posibilitatea de a atinge scopul şi obiectivele relaţiilor în asocierea politică şi integrarea economică.

„În acești 5 ani de implementare a Acordului de Asociere constatăm o creștere foarte mare în cooperare, mai ales în domeniul economic și comercial. Astfel, 70% din exporturile din Republica Moldova ajung pe piața europeană, cea mai puternică și sigură piață, unde produsele moldovenești și-au găsit mulți consumatori. Am avut din păcate și experiența să vedem în unele sectoare absență de progres. De exemplu, în domeniul reformei justiției, dar și regrese în ceea ce ține de standardele democrației și statului de drept. Sperăm că de acum încolo vom vedea îmbunătățiri. Odată cu o guvernare nouă, cu un program de reforme, vom vedea implementarea Acordului de Asociere în mod rapid, eficient și care va aduce cetățenilor Republicii Moldova standarde mai bune de viață”, a declarat oficialul european.

Oficialul a mai spus că este adevărat că până în iunie 2019 nu a văzut să fi progresat implementarea Acordului şi că ar fi voinţă puternică pentru a respecta standardele, care trebuie să fie prezente în relaţiile Republicii Moldova cu UE, mai ales cele ce ţin de democraţie, stat de drept, justiţie.

„Acum însă vedem voinţă politică, principala cauză a acestor neajunsuri în trecut. Noua guvernare deja o are şi este exprimată în primii paşi care au fost făcuţi. Noi continuăm să fim de partea Republica Moldova şi a cetăţenilor ei şi oferim asistenţă, am reînnoit deja plăţile pe suportul bugetar. Dar, aici trebuie să spunem un lucru. Nu se schimbă atitudinea noastră în ceea ce priveşte condiţionalitatea, care rămâne a fi parte a relaţiei noastre. Trebuie să existe în continuare voinţă politică din partea autorităţilor moldoveneşti de a face aceste schimbări, care sunt aşteptate de oameni”, a mai declarat Peter Michalko.

Cât despre faptul că este prima dată când Vestul şi Estul ajung la un consens în a susţine o majoritate parlamentară dintre două partide cu viziuni diferite şi cât va dura această înţelegere, ambasadorul a subliniat că din partea UE nu a fost şi nu este o atitudine bazată pe geo-politică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X