Am așteptat o reacție politică, măcar formală, de condamnare a terorii din aceste zile din Rusia din partea aliaților politici pro-europeni temporari ai lui Igor Dodon. Nimeni nu a suflat o vorbă. Probabil ca să nu fie afectat „aliansul” netradițional cu PSRM, ca să nu ne scumpească rușii gazele. Iar astăzi am aflat că ministrul de Externe, Nicu Popescu, va merge la Moscova, la începutul lunii septembrie, pentru a pregăti vizita premierului Maia Sandu. De ce să-l superi pe Putin, în ajunul unei vizite atât de importante, de dragul unor ruși care au luat bătaie în stradă de la poliție, pentru un protest pașnic? Interesul nostru național e să rămânem muți la fărădelegile din Rusia, că poate, astfel, obținem un preț mai mic la gaze, nu?

Dar nu despre aceasta este editorialul. Pur și simplu am vrut să se știe că nimic nu trece neobservat – la fel cum nu ne-a scăpat nici îmbrățișarea frățească a unor exponenți ai actualei guvernări de la Chișinău cu oamenii lui Dragnea de la București, care l-au ținut în brațe pe Plahotniuc până în ultima clipă. Vedem totul și, de data asta, stocăm în mapa „ai noștri” de pe desktop – cu nume, dată și poză.

Mi s-a reproșat recent (cred că nu doar mie) că nu știu decât să critic. Mai bine zis să „torn venin”, dacă e să folosesc citatul exact. Probabil așa sunt setat. Și sunt de acord că, în alte circumstanțe, noii guvernanți poate ar fi avut parte de câteva săptămâni în plus de indulgență din partea jurnaliștilor liberi. Dar ei nu le merită! Ei au început să facă greșeli, să mimeze concursuri, pe care tot ei, peste câteva ore, le regretă, dar nu fac nimic ca să le anuleze. Din contra, publică tabelul de pontaj, din care transpare trucajul, după ce favoritul lui Dodon a trecut deja de votul Parlamentului. Și noi ce, ar trebui să tăcem? Să ne facem că nu observăm la fel cum ei nu au găsit de cuviință să condamne măcar pe Facebook abuzurile putiniste din Rusia?

Da, eu am o dilemă! Știu că după căderea lui Plahotniuc, câteva platforme care-l asistau propagandistic urmau să se închidă. Nu s-au închis, deoarece li s-a pus în sarcină să exploateze („o perioadă, pentru orice eventualitate”) criticile noastre față de noii guvernanți. De asta a început să mă citeze „Telegraph.md” și alte portaluri care nu au făcut-o până a fugi Plahotniuc. Miza fostului regim este revanșa prin compromiterea noii guvernări. Și eu știu că deja se lucrează pe câteva fronturi în acest sens. Nu doar mediatic. Inclusiv am văzut că au apărut brusc alternative pe dreapta, iar pe stânga sunt repuși în scenă suflori din perioada de glorie a lui Voronin, misiunea cărora este să ridiculizeze și să compromită guvernarea aceasta netradițională care l-a învins pe Plahotniuc.

Și eu cred că noua guvernare trebuie încurajată. Dar asta nu înseamnă că nu vom taxa fiecare greșeală pe care o face. Noi nu suntem ca Ghimpu ca să tăcem doar să existe alianța. Alianța cu Dodon este contrară firii și, în cadrul ei, există tentații și apucături periculoase, care pot genera un nou Plahotniuc. Datoria noastră este să „omorâm din fașă” aceste apucături. Și asta vom face, indiferent dacă-l vom enerva pe cel care se vrea lăudat. Vedem că ei ne urmăresc criticile, vedem că asta îi afectează… Și ne bucurăm. Înseamnă că încă le pasă. Dar momentul când vor aluneca și ei în „statul paralel” se apropie. Unii deja nu mai reacționează la criticile din spațiul public. Construiesc gard în jurul lor – deocamdată unul virtual – ca să se protejeze de critici, își impun ideea că noi, cei care ne permitem să strigăm la ei, ne-am transformat în dușmanii lor. Fals! Vrem doar să-i trezim și să le spunem că vedem totul și că oricând pot fi schimbați.

Ne-au promis că vor regândi țara, că vor croi un proiect de țară bazat pe modernitate și normalitate. Ne-au spus că sunt altfel – că demagogia, minciuna, populismul, manipularea, dispreţul şi batjocura nu le sunt caracteristice. Am văzut altceva atunci când s-au chinuit să justifice stângaci rezultatele concursului nedrept pentru șefia CNA. Noi nu suntem naivi și nu credem că se vor lipsi, de bună voie, de avantajele şi beneficiile oferite funcţii. Dar nici nu o să acceptăm să fim complici la o astfel de schimbare. Noi nu vrem ca schimbarea așteptată să se reducă doar la dreptul unor pușcăriași de a apărea la televizor… Noi vrem schimbări palpabile, ori ceea ce am văzut că s-a întâmplat la CNA și la Procuratură – nu e ceea ce am așteptat! V-am angajat nu ca să vă cumpărați aparate scumpe de fotografiat, care să vă arate mai frumoși decât sunteți. Fiți așa cum ați fost, pentru că așa v-a îndrăgit poporul, naturali.

Știu că pe unii dintre cei noi îi irită sfaturile din spațiul public. Poate că ei din interior văd altfel lucrurile. Dar și din exterior se vede ceea ce voi, din interior nu puteți vedea. De aceea, de data asta nu vă dau sfaturi, ci vă somez! Ca cetățean vă somez:

 • Să nu ne mai băgați pe gât candidați la funcții de primari sau la alte funcții publice care s-au vândut ca roșiile la piață!
 • Nu așteptați să se producă o nouă catastrofă! Verificați pe mâinele cui au intrat băncile moldovenești pe ultima sută de metri de mandat a fostei guvernări!
 • Nu vă transformați partidele în secte, promovând doar membrii dogmatici! Ca să fie eficient, un om politic trebuie să fie liber! El nu este soldat ca să fie neapărat disciplinat!
 • Educați masele! Asumați-vă, ca Guvern, acest rol de educator. Ori un educator este obligat să dea dovadă de decenţă, pentru că orice abatere a Guvernului de la moralitate va avea rezonanță.
 • Investiți în educație ca să salvați viitorul! Nu vă bucurați că aveți doi olimpici sau câțiva elevi cu 10 pe linie, pentru că majoritatea copiilor sunt cu mult sub media europeană! Iar problema este una de sistem, iar ea va genera incompetența de mâine.
 • Nu fiți miopi! Trăiți-vă viața printre oameni ca să nu vă pomeniți în statul paralel. Dați jos gardurile care vă despart de cetățeni. Nu umblați cu girofarele după voi!
 • Descurajați jefuirea oamenilor prin donații pentru biserici – sunt prea multe și nu sunt necesare! Mai bine investiți în spitale și școli.
 • Salvați-ne de politicienii nemuritori! Ne-au chinuit timp de trei decenii. Nu-i mai vrem!
 • Lustrați-vă pe voi și impuneți o lege care să lustreze societatea civilă – e doldora de oportuniști, de securiști și de portavoci tacite ale partidelor.
 • Recunoașteți atunci când greșiți! O să fiți apreciați anume pentru asta – nu pentru că sunteți șmecheri și găsiți argumente ca Sîrbu, servite la pachet cu promisiuni populiste. Combinațiile de culise se văd și ele generează dispreț!
 • Nu lăsați instinctele să o ia înaintea rațiunii! Măsurați-vă fiecare cuvânt scris sau spus! Nesăbuința costă!

Deseori v-am auzit spunând că ați renunțat la viața personală și la cea profesională (de avocat sau de angajat al Băncii Mondiale) ca să ne salvați de cei răi, care ne furau și ne umileau. Fiți, așadar, politicienii pe care ați fi vrut să îi aveți ca să nu va sacrificați voi pentru noi! Pentru că timpurile bune nu durează la nesfârșit. Asigurați-vă că faceți totul corect, onest și în afara oricăror combinații!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here