Viorel Furdui: „Încă nu putem spune că toate temerile administrației publice locale au dispărut”

Autor: , in Politic / 7 august, 2019, 17:30 Etichete: , ,

Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, susține că în ultimii ani a existat o presiune enormă asupra întregii administrații publice locale și că există așteptări ca noua guvernare să nu comită aceleași greșeli care au fost comise de precedentele guvernări.

„A existat întotdeauna o tentație din partea noilor guvernări de a veni și de a influența administrația publică locală, a o controla, de a pune iarăși presiune să se afilieze la noua guvernare ș.a.m.d., deși încă nu putem spune că toate temerile au dispărut ca, într-adevăr, administrația publică locală să se simtă mai liberă și să respire mai ușor”, a declarat Viorel Furdui în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. 

Potrivit lui Furdui partidele care se considerau tare puternice în teritoriu, încercau prin diferite metode să acumuleze cât mai mulți aleși locali sub egida lor și se lăudau permanent că sunt puternici în teritoriu.

„PD-ul s-a lăudat permanent. Cred că toate aceste laude sunt iluzorii și noi vedem cât de ușor se risipesc toate aceste argumente, să spunem așa, că noi suntem tari și puternici”, spune Furdui.

Viorel Furdui mai spune că „marea parte a autorităților locale pur și simplu au fost nevoite să se afilieze la guvernare, din cauza unui sistem centralizat de acumulare a resurselor și distribuirea acestor resurse pentru proiecte diferite la nivel local.”

„Acesta nu-i specificul doar acestei guvernări trecute, dar și cele anterioare au folosit pe larg această metodă, numai că cea anterioară care abia a plecat, să spunem așa, undeva a perfecționat toate aceste metode și le-a folosit la maximum, pentru că nicidecum nu poți să consideri firească situația când, practic, mai mult de 500 de autorități locale, de aleși locali își schimbă afilierea politică”, spune directorul CALM.

Potrivit lui Furdui, în condițiile în care nu exista un sistem judecătoresc independent, sau procurori, care de asemenea erau sub influența totală, dacă nu se găsea ceva nemijlocit împotriva unui primar, atunci îi era sistată afacerea acestuia, dacă nu-i puteau sista afacerea, atunci se aruncau asupra copiilor lor, care poate că aveau o afacere sau un loc de muncă.

Furdui subliniază că „aleșii locali nu erau protejați absolut de nimeni, spre deosebire de cei care au beneficiat permanent de imunitate parlamentară”.

În contextul alegerilor locale, Viorel Furdui speră că vor fi asigurate toate condițiile necesare pentru desfășurarea acestor alegeri libere și corecte.

„Republica Moldova este sub o monitorizare foarte atentă din partea tuturor partenerilor, toți au să urmărească foarte atent, în special, Consiliul Europei, Uniunea Europeană modul în care se vor petrece aceste alegeri, pentru că noi într-adevăr am derapat foarte mult în ultimii ani, iar apogeul a fost anularea alegerilor din municipiul Chișinău, nemaivorbind despre acele arestări, presiuni ș.a.m.d. și, respectiv, acum cred că este foarte important ca aceste alegeri să se petreacă după toate standardele și pe bună dreptate să câștige democrația”, a conchis Viorel Furdui.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X