Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) anunță că a suspendat operațiunile bancare ale companiei de asigurări ,,Klassika Asigurări” SA, după ce aceasta a anunțat că va achitat dividendele către acţionarul său Avantage SRL, ce aparţine familiei Şor. Dividentele se ridică la 6,22 de milioane de lei.

CNPF sunsține că acționariatul companiei date a fost avizat, la 8 iulie curent, despre suspendarea de jure a drepturilor de acționar, urmare a nerespectării Legii cu privire la asigurări.

Comisia susține că ulterior, la 15 iulie curent, a suspendat operațiunile bancare ale societății date și a dispus operarea cu mijloacele bănești și cu activele entității, doar cu acordul prealabil al autorității de supraveghere, iar la 29 iulie curent a instituit procedura de administrare specială provizorie la CA „Klassika Asigurări” SA, având în vedere neîntrunirea de către această entitate a normelor aferente gradului de solvabilitate.

„De menționat, că aceste măsuri restrictive au fost impuse în baza rezultatelor controlului efectuat în cadrul societății, potrivit căruia s-a constatat, printre altele, că deși entitatea se confruntă cu creșterea deficitului de active eligibile, aceasta și-a asumat riscul de a achita dividende în avans pentru perioada 2018 și ianuarie 2019, punând în pericol solvabilitatea companiei. De notat, că decizia de repartizare a beneficiului în avans a fost luată de „Klassika Asigurări” SA încă în 6 februarie 2019, achitarea fiind efectuată în aceeași zi, entitatea încălcând, în acest sens, toate termenele de prescripție aferente dezvăluirii informației în calitate de emitent al valorilor mobiliare”, se arată într-un comunicat remis de CNPF.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here