Un ofițer al forțelor speciale și-a pierdut viața, iar alte cel puțin 52 de persoane au fost rănite, în cadrul unei operațiuni a autorităților din Kârgâzstan, în încercarea de a-l aresta pe fostul președinte al țării, Almazbek Atmabaev. 

Operațiunea a început la 7 august, atunci când forțele speciale din Kîrgîz au încercat reținerea fostului președinte al țării Almazbek Atambaev, suspectat de corupție și lipsit de imunitate.

Atmabaev s-a retras într-o reședință din localitatea Koy-Tash, înconjurată de mii de susținători de-ai săi. în timpul operațiunii, un ofițer de forțe speciale a fost ucis, iar 52 de persoane au fost rănite.

Mai mult decât atât, susținătorii fostului președinte au luat ostatici mai mulți polițiști, refuzând până la această oră eliberarea acestora.

Atambaev, care nu s-a prezentat nici la o ședință de judecată în procesul împotriva sa, a respins în mod repetat toate acuzațiile.

Actualul președinte, Sooronbai Jeenbekov, a declarat că Atamabaev a încălcat constituția prin opunere de rezistență armată la forțele de securitate.

Pe de altă parte, Atambaev amenință să-și aducă susținătorii la un miting la Bișkek, capitala țării.

Atambaev a ocupat funcția de președinte între 2011 și 2017. El a fost, în 2015, într-o vizită neoficială în Republica Moldova, întâlnindu-se cu Vladimir Plahotniuc, la hotelul acestuia. Plahotniuc nu deținea vreo funcție oficială în stat la acea oră.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here