Cetăţenii români din Republica Moldova au trei modalităţi de a vota la alegerile prezidenţialele din România

Autor: , in Politic / Romania2019.EU / 9 august, 2019, 18:04

Cetățenii români cu drept de vot, din Republica Moldova, vor avea la dispoziție trei opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot, la alegerile prezidențiale din România, care vor avea loc la data de 10 noiembrie 2019. Înformația despre modalitățile de exercitare a dreptului de vot în străinătate a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Modalitățile de exercitare a dreptului de vot în afara granițelor României sunt: Prin corespondență; La oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate, dacă NU au optat pentru votul prin corespodență; La o secție de votare nou înființată, pentru care s-au înregistrat în Registrul electoral și pentru care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători înregistrați.

Data limită pentru înscrierea ca alegător prin corespondență este 11 septembrie 2019, ora 23:59, pe site-ul votstrainatate.ro, iar pentru înregistrare este necesară înscrierea în formularul on-line a numelui, prenumelui, codului numeric personal, la care se  anexează o copie scanată sau o fotografie a actului de identitate, precum și o copie/fotografie a documentului care atestă dreptul de ședere în străinătate.

Cetățeanul român cu drept de vot care s-a înregistrat ca alegător prin corespondență va primi la adresa furnizată toate documentele necesare pentru votul prin corespondență, precum și instrucțiuni de completare și transmitere a votului (pentru ambele tururi ale alegerilor). Alegătorul care optează pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure că trimite (în România sau la misiunea diplomatică) plicul cu votul său în timp util, astfel încât el să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență cel mai târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, plicurile sosite după această dată fiind anulate.

Referitor la votul tradițional, cetățenii români aflați în străinătate în perioada alegerilor pot vota la oricare secție de votare ce va fi organizată în străinătate, în baza unui act de identitate românesc, valabil în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, carnetul de serviciu militar. Pentru a-și exercita dreptul de vot cetățenii români trebuie să aibă 18 ani, împliniți în ziua alegerilor inclusiv.

De asemenea, o altă modalitate de a vota este înregistrarea unei noi secţii de votare. În cazul în care există interes pentru scrutin într-o localitate în care nu a fost amenajată secţie de votare, cetăţenii români se pot adresa Autorităţii Electorale Permanente de la Bucureşti pe acelaşi site, www.votstrainatate.ro. În cazul în care există minimum 100 astfel de solicitări, va fi amenajată o secţie de votare în acea localitate.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în situațiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor: Vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21; Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21; Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

În vederea desfășurării în condiții optime a procesului electoral, Daniel Ioniță insistă asupra posibilității de exercitare a votului prin corespondență și asupra posibilității de a vota în cadrul secțiilor de votare din străinătate și în zilele de vineri și sâmbătă, ca alternative pentru evitarea aglomerației la secțiile de votare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X