Consilierul lui Dodon: „Ultimul Acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării economiei”
Consilierul președintelui statului și fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, susține că ultimul Acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei statului.
Opinia sa vine după ce președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de facebook că „acordurile cu instituții cum sunt FMI, Banca Mondiala, trebuie sa fie privite ca instrumente de sporire a calității vieții cetățenilor Republicii Moldova și nu de dragul existenței acordurilor.”
”Dacă aceste acorduri nu ne permit să atingem aceste obiective, atunci trebuie renegociate și revăzute”, susține Igor Dodon.
„În opinia mea, ultimul Acord cu FMI nu va permite să atingă scopul specificat în postarea Președintelui. Chiar mai mult, va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre. Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții. Persoanele implicate în negocieri din partea noastră trebuie să înțeleagă acest lucru și să acționeze corespunzător – exclusiv în interesele economiei țării”, scrie consilierul prezidențial pe pagina sa de facebook.
Fostul ministru al Finanțelor a adus și câteva exemple de „efectele ale „dictatului” ultimei misiuni a FMI”, care în opinia lui „sunt deja vizibile”.
„Banca Națională a Moldovei, la indicația directă a acestor funcționari, a majorat deja de 2 ori rata de bază, de la 6,5% la 7,5%. Sub motivul iluzoriu, că va crește inflația. Costul creditelor pentru economie și cetățeni, deja crește. DLC a majorat esențial ratele pentru creditarea business-ului mic, sub lovitură este pus programul ”Prima Casă”. Acest lanț al consecințelor deciziilor impuse de niște funcționari FMI poate fi continuat, din păcate…”, a specificat Chicu.
Totodată Ion Chicu a conchis că „Partenerii cu ultimatumuri deplasate – nu sunt parteneri.”
Acordul cu FMI a fost suspendat în 2018, după ce fosta putere de la Chișinău a adoptat mai multe legi controversate, printre care cea a amnistiei fiscale. Acesta a fost deblocat la începutul lunii iulie. Potrivit acestui acord, Republica Moldova va beneficia, în 2019, 46,5 milioane de dolari americani în acest an.
Comentarii