(SURSE) Iurie Leancă a încercat să scoată din țară 50.000 de euro după miezul nopții, folosindu-se de pașaportul diplomatic

Autor: , in Actualitate / Politic / 10 august, 2019, 14:20

Ex-premierul Iurie Leancă, folosindu-se de pașaportul diplomatic, a încercat, la începutul lunii august curent, să scoată din țară 50.000 de euro. Întrucât a refuzat să prezinte la vamă acte permisive pentru scoaterea mijloacelor bănești din Republica Moldova, acestuia nu i s-a permis trecerea frontierei de stat.

Conform surselor Cotidianul.md, la 1 august curent, în jurul orei 1:10 minute, Leancă a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, cu un automobil la volanul căruia se afla chiar el. Leancă a declarat că deține 50.000 de euro pe care vrea să îi scoată din țară și a prezentat ordinul de eliberare a numerarului pe numele său, din 31 iulie curent.

Întrucât legislația în vigoare stipulează că persoanele fizice au dreptul să scoată din Republica Moldova sume bănești în numerar valoarea cărora nu depășește 10.000 de euro, ex-premierului i s-a solicitat să prezinte acte suplimentare care i-ar permite să scoată acești bani din țară.

Potrivit surselor noastre, Leancă s-a arătat deranjat de solicitarea vameșilor și nu a putut să prezinte acte suplimentare. Astfel, acesta a făcut cale întoarsă de la vamă.

Mai mult, sursele noastre susțin că în luna iulie curent fostul prim-ministru a trecut frontiera de stat de 6 ori.

Contactată telefonic, responsabila de relațiile cu publicul la Serviciul Vamal, Olesea Pușcașu, a declarat că nu cunoaște despre acest caz, iar ulterior ne-a comunicat poziția Serviciului Vamal.

„Serviciul Vamal comunică faptul că, în cazul invocat, nu a fost semnalată o fraudă vamală. Astfel, în conformitate cu prevederile legale (art.17 Cod Vamal), informațiile puse de către persoane la dispoziția organului vamal pot fi folosite numai în scopuri vamale. Totodată, informațiile confidențiale nu pot fi divulgate, nici folosite de funcționarul vamal în scop personal, nu pot fi transmise unor terți sau autorităților publice, cu excepția cazurilor prevăzute de legislație. Serviciul Vamal se angajează să respecte legea și drepturile
constituționale ale fiecărui cetățean al Republicii Moldova, aplicând obiectiv și echidistant prevederile legale”, re arată în poziția trimisă de Serviciul Vamal.

Am încercat să îl telefonăm și pe Iurie Leancă, dar acesta nu a răspuns apelurilor noastre telefonice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X