HoReCa anunță proteste în legătură cu modificările aprobate de Guvern

Autor: , in Economic / 11 august, 2019, 13:39

Asociația Restaurantelor și a Localurilor de Agrement (MĂR) anunță pentru luni, 12 august, un protest împotriva deciziei Guvernului de majorare a TVA-ului pentru HoReCa.

Astfel, în semn de protest cafenelele, hotelele și restaurantele, anunță că luni nu vor activa începând cu ora 10:00 și până la 10:30, iar președinta asociației MĂR, Aneta Zasavițchi, a informat că două localuri au anunțat că vor fi închise în ziua de luni, manifestându-și dezacordul față de modificările aprobate de Guvern.

Proiectul aprobat vineri de Guvern prevede anularea cotei reduse a TVA în mărime de 10% și, respectiv, aplicarea cotei-standard a TVA în mărime de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce activează în sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).

Conform proiectului, în general, orice scutire de taxe micșorează colectarea de venituri. În plus, scutirile acordate unor anumite agenți economici sau sectoare schimbă costurile relative pentru aceștia și introduce distorsiuni pe lanțul valoric.

Potrivit ministerului Finanțelor, o analiză detaliată a 480 de agenți economici ce activează în sectorul HoReCa arată că în primele 5 luni ale anului 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA de la 480 agenți economici din sectorul HoReCa analizați a scăzut cu 22 milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X