Marea Britanie își va retrage în câteva zile diplomaţii din reuniunile decizionale ale UE

Autor: , in Externe / 12 august, 2019, 18:03 Etichete: , , ,

Guvernul britanic intenţionează să retragă în zilele următoare diplomaţii britanici din instituţiile europene de la Bruxelles şi să nu mai asiste la reuniunile zilnice dedicate informării cu privire la luarea deciziilor Uniunii Europene, într-o încercare de a spori presiunile înaintea Brexitului, prevăzut la 31 octombrie, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Potrivit unor oficiali britanici această decizie reflectă are obiectivul să „elibereze” diplomaţia britanică din afacerile europene, aşa cum a promis noul premier Boris Johnson în primul discurs pe care l-a susţinut în Camera Comunelor.

Însă criticii denunţă faptul că această măsură – simbolică – doar va lăsa Regatul Unit „orb” în privinţa luării deciziilor şi va aduce, până la urmă, prejudicii intereseului naţional britanic.

Reuniunile grupului de lucru la care diplomaţi britanici ar urma să participe alături de reprezentanţii celorlalte 27 de state membre privesc probleme de securitate, de reacţie la nivel european faţă de orice crize implică civili, politică externă şi protecţia intereselor consumatorilor.

Este neclar cât de amplă urmează să fie retragerea regatului din instituţiile Uniunii înainte de 31 octombrie și dacă miniştri ori reprezentanţi permanenţi britanici pe lângă UE urmează să participe la reuniunile din septembrie şi octombrie.

Ministrul brtanic de Externe Dominic Raab a anunţat că el va participa la o reuniune a omologilor săi din Uniune prevăzută la sfârşitul lui august la Helsinki.

„Boris Johnson subminează în mod inutil influenţa britanică în Europa”, denunţă eurodeputata britanică Luisa Porritt, vicepreşedinta grupului parlamentar al Partidului liberalilor şi democraţilor.

„Un astfel de spectacol dispreţuitor ne subminează locul în lume şi va fi tratat ca o lipsă de respect de către vecinii şi aliaţii noştri europeni, cu care ar trebui să cooperăm în vederea rezolvării provocărilor comune”, apreciază Luisa Porritt.

„Margaret Thatcher şi Winston Churchill ar fi consternaţi de această miopie. Noi trebuie să conducem în Europa şi nu să ne subminăm propriile interese”, a conshis Luisa Porritt.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X