Războiul comercial al lui Donald Trump cu China va afecta negativ creșterea economiei ruse

Autor: , in Economic / Externe / 12 august, 2019, 16:36 Etichete: , ,

În contextul războiului comercial global, pariul Kremlinului că economia sa volatilă va crește în a doua jumătate a anului, pare să pice pe fondul slăbirii cererii internaționale de materii prime. 

În luna mai, volumul exporturilor ruse a scăzut cu 14% comparativ cu anul trecut, iar în iulie, ministrul rus al Economiei, Maxim Oreskin, a avertizat că cel puțin exporturile de cărbune „se prăbușesc”. Fiind cel mai mare exportator mondial de resurse energetice, Rusia este extrem de dependentă de cererea de combustibili fosili și de alte materii prime pe piața mondială.

„Războaiele comerciale, refuzul globalizarii – este ceea ce va afecta puternic economia globală și, în consecință, dinamica industrială mondială, prețurile mărfurilor. Desigur, vom simți impactul ”, a spus Oreskin.

Războiul comercial al lui Donald Trump cu China a afectat deja economia globală, secerând principalul pilon al economiei, într-un moment în care Rusia spera să impulsioneze creșterea prin mărirea cheltuielilor guvernamentale. Oreskin trebuie acum să îndeplinească urgent promisiunea cresterii, deoarece scăderea venitului real a afectat negativ ratingul de popularitate al președintelui Vladimir Putin și a contribuit la creșterea numărului de proteste.

„Cererea de materii prime slăbește atunci când perspectiva economica a Chinei se deteriorează, ceea ce este deosebit de important pentru Rusia, deoarece piața chineză este importantă pentru aceasta. Cu cât mai rău este pentru China, cu atât mai rău este și pentru Rusia”, a comentat economista Sophia Donets.

Din ianuarie până în martie, economia rusă a crescut cu doar 0,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar economiștii chestionați de Bloomberg prezic că, în al doilea trimestru al anului 2019, creșterea va fi de 0,8%. Se așteaptă ca investițiile din programul de investiții de 400 de miliarde de dolari să înceapă să contribuie la creșterea economică în a doua jumătate a anului 2019, deși, după cum avertizează economiștii, efectul poate fi limitat. Un nou pachet de sancțiuni adoptat de SUA săptămâna trecută, care interzice investitorilor americani să cumpere noi titluri de valoare în ruble, va limita accesul Rusiei la fonduri occidentale, necesare pentru accelerarea economiei, scrie paginaderusia.ro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X