De ce deputații nu folosesc sistemul electronic de vot, deși acesta există în Parlament încă din 2014

Autor: , in Politic / 13 august, 2019, 17:50 Etichete: , ,

Deputații Parlamentului Republicii Moldova votează în continuare prin ridicarea mâinii, deși un sistem electronic de vot există în Parlament încă din 2014. Votul electronic se regăsește și printre componentele Sistemului Informațional e-Parlament, care urma să fie implementat până la mijlocul anului 2019.

Într-un răspuns pentru IPN, Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului menționează că Secretariatul Parlamentului începe procedura de instalare a versiunii pilot a softului și testarea acestuia.

„Amintim că implementarea proiectului a fost lansată la 10 septembrie 2018, iar pe parcursul perioadei septembrie 2018-mai 2019, grupul de lucru a Secretariatului Parlamentului a avut numeroase ședințe de lucru cu compania implementatoare pentru descrierea tuturor fluxurilor de lucru, care vor fi incluse în SI e-Parlament”, se menționează în răspuns.

Direcția precizează că realizarea componentei e-vot este un proces care necesită asigurarea compatibilității soluției informatice și echipamentului deja instalat în sala de ședințe plenare. Echipa implementatoare trebuie să efectueze un șir de lucrări și teste care vor asigura compatibilitatea acestora.

„În 2014 a fost o tentativă de implementare a sistemului de vot electronic, care a eșuat în lipsa celorlalte componente necesare bunei funcționări (circulația electronică a documentelor și noul site al legislativului, n.r.)”, se mai spune în răspuns.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului mai menționează că practica internațională sugerează că elaborarea unui sistem e-Parlament de la zero este foarte costisitor, ajungând la câteva milioane de euro. De aceea, în urma unui concurs cu participarea a trei companii internaționale, a fost contractată o companie internațională care a propus un software generic propriu, care urmează să fie configurat la necesitățile și particularitățile proceselor interne în Parlament. PNUD Moldova a gestionat procesul de achiziții conform procedurilor sale, fiind asigurat un proces competitiv și transparent.

Suma contractului este 378 de mii de dolari. Recent PNUD a plătit companiei 75 mii de dolari, pentru primul livrabil din contractul încheiat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X