marți, august 13, 2019


(FOTO) Leancă amenință presa cu judecata și explică de unde are cele 50 de mii de euro pe care a vrut să le scoată din țară

Autor: , in Politic Populare , - 10:10

Ex-premierul Iurie Leancă, care la 1 august curent a încercat să scoată din țară 50.000 de euro, folosindu-se de pașaportul diplomatic, pe care îl deține pentru tot restul vieții, susține că se va adresa în judecată pentru a cere ca cei care au făcut posibilă scurgerea informației să fie identificați și trași la răspundere. Mai mult, acesta amenință presa care a scris despre acest caz.

După ce Cotidianul.md a scris sâmbătă că la 1 august curent, în jurul orei 1:10 minute, Leancă a încercat să treacă frontiera de stat prin punctul vamal Sculeni, pe pista diplomatică, cu un automobil la volanul căruia se afla chiar el, cu 50.000 de euro, fostul premier a confirmat că a scos banii de pe conturile sale și că are nevoie de ei în România, iar acum a venit cu o reacție mai amplă.

Citește și: (SURSE) Iurie Leancă a încercat să scoată din țară 50.000 de euro după miezul nopții, folosindu-se de pașaportul diplomatic

„Aceștia sunt banii mei, munciți onest până în 2009 când am venit în politică. Sunt bani câștigați de-a lungul timpului cât am lucrat (2 ani) ca diplomat la Haga cu salariu de 10.000 de euro lunar sau cât am fost vicepreședintele celei mai prospere companii din Moldova (alți 7 ani). Am mai zis că nu sunt un om bogat, dar nici sărac nu mă consider. Aceste salarii pentru care am muncit onest mi-au permis să plătesc și studiile copiilor, și să-mi cumpăr automobil, și să am o viață decentă, inclusiv să călătoresc în România, unde am mai multe activități, inclusiv politice. Sunt bani declarați 10 ani la rând în declarația mea de avere, sunt economiile mele câștigate corect. Și, în comparație cu alții, în această perioadă nu am fost vreodată șomer și nici n-am fost “ajutat de părinți”, a explicat Leancă, atașând și extrasul bancar, conform căruia banii au fost ridicați din contul indicat în declarația de avere.

Politicianul și-a pozat și pașaportul diplomatic, care a fost eliberat chiar recent, în luna iulie 2019 și este valabil până în 2024.

„Legislația națională (Legea Nr. 273), așa cum prevede și practica internațională, îmi permite ca fost prim-ministru dar și ca Ambasador Plenipotențiar să dețin pașaport diplomatic. Dar alde Năstase nu are de unde să știe ce înseamnă să fii diplomat de carieră și nici legile nu prea vor să le respecte”, adaugă Leancă.

Ex-premierul susține că, prin difuzarea informațiilor ce conțin numerele de înmatriculare și modelul automobilului său s-a încălcat abuziv protecția datelor cu caracter personal. „Această scurgere de informații din interiorul sistemului controlat de Năstase îmi poate pune în pericol viața și integritatea corporală a mea și a membrilor familiei mele”, spune Leancă.

De menționat că, Cotidianul.md nu a difuzat astfel de detalii, iar în știre se conținea reacția Serviciului Vamal, conform căruia faptele lui Leancă nu se înscriu în fraudă vamală.

Citește și: (DOC) Iurie Leancă confirmă că a încercat să scoată din țară jumătate din banii pe care îi deține în bănci

„Din cauza unor astfel de abuzuri în serviciu și proastei gestiuni a sistemului informatic sau a resurselor umane, mâine-poimâine orice cetățean al Republicii Moldova poate deveni victimă a diferitor grupări, pentru că prin acest precedent ei au demonstrat că nu pot proteja datele cu caracter personal, iar odată vândute rețelelor de traficanți de ființe umane sau de organe, de exemplu, viața fiecăruia din noi este în pericol, pentru că acești criminali vor ști în ce automobil, cu cine, la ce oră și pe unde s-a traversat frontiera. Conștientizează cineva cât de mult ne pune în pericol pe noi toți acest „cinovnik” iresponsabil?”, se întreabă fostul premier.

În context, Iurie Leancă anunță că va depune toate demersurile legale pentru ca „cei care au comis astfel de abuzuri să fie identificați și trași la răspundere, iar în judecată voi cere și despăgubiri morale pe care le voi dona. La fel voi proceda și cu cei din așa-numita “presă” care prezintă informații false. Cum am mai zis: cel puțin cei mai triști ca noi să aibă de câștigat de pe urma acestor mizerii” .

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *