Ministerul Finanțelor caută soluții pentru a anula legea care pune miliardul furat pe spatele cetățenilor

Autor: , in Politic / 13 august, 2019, 14:05

Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, anunță că instituția pe care o conduce pledează pentru eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului de dolari și cere Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să vină cu propuneri concrete pentru a rezolva această problemă.

Conform ministrei, în anul 2020 dobânda pentru acoperirea găurii, care urmează a fi achitată de cetățeni, va constitui 613 milioane de lei.

„Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf. Am susținut asta în opoziție și o susținem și acum, accentuând importanța unei procuraturi independente care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiarii. În prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1.4% până în 2026 și 5.3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale. Însă primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei”, declară Gavrilița.

În context, ministra anunță că cei de la minister cor analiza și vor identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM, iar între timp solicită Băncii să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă.

„Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate. Ministerul Finanțelor este determinat să lupte pentru protejarea intereselor cetățenilor”, se mai arată în mesajul ministrei Finanțelor.

Amintim că guvernarea conduse de Partidul Democrat din Moldova a decis să transforme garanțiile de stat, în valoare de 13,3 miliarde de lei, emise de Guvernul Leancă în datorie de stat, care trebuie întoarsă de cetățeni. În anul curent, suma se ridică la 845 de milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X