Veaceslav Ioniță: Exporturile Republicii Moldova sunt pe 0% creștere

Autor: , in Economic / Uncategorized / 13 august, 2019, 16:18

Timp de un an, exporturile în Republica Moldova s-au plafonat la nivelul de 2.750 milioane USD, înregistrându-se o creștere de 0% la exporturi. Opinia aparține expertului economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a precizat că după criza din 2014, creșterea exporturilor de 1 miliard USD a fost asigurată de 5 ramuri de bază, care au avut o contribuție de circa 65%.

Într-o postare pe blogul său, economistul a venit cu două recomandări în adresa autorităților, pentru a debloca exporturile. O deosebită atenție a atras exporturilor de Grăuncioase și industriei automotive din Zonele Economice Libere (ZEL), care au asigurat 40% din creștere.

„În opinia mea, cel mai mare potențial de creștere a exporturilor moldovenești o are producția de cereale și oleaginoase, însă obstacolul de bază este capacitatea redusă de export. Problema numărul unu a fermierilor nu este producția agricolă, dar dificultățile enorme la exportul lor. Logistica actuală și monopolizarea exporturilor a creat blocaje pe piață”, a scris expertul în economie, Veaceslav Ioniță.

Potrivit acestuia, este necesară consolidarea Zonelor Economice Libere în atragerea investițiilor străine în industrie.

„În opt ani, investițiile în industrie prin Zonele Libere a fost de 280 milioane USD. Astfel, s-au creat peste 18 mii locuri de muncă. Or, în prezent ZEL-urile asigură 21% din totalul exporturilor moldovenești”, a menționat expertul.

Veaceslav Ioniță are în vedere că ZEL-urile trebuie să devină un centru de inovare și dezvoltare industrială, iar pentru aceasta este necesar de crescut capacitatea lor de atragere a investițiilor. Totodată, Guvernul ar trebui să consolideze potențialul administrației ZEL-urilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X