CFM ar putea rămâne fără șef. Iurii Topală: „Aveam îndoieli privind şansele de redresare a situaţiei la întreprindere”

Autor: , in Politic / 14 august, 2019, 17:12 Etichete: ,

Șeful Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), Iurii Topală, ar putea renunța la funcția sa. Într-o postare pe o rețea de socializare acesta a făcut o retrospectivă a mandatului său și își exprimă speranţa că cei care vor prelua interimatul acestui mandat vor trăi bucuria unor realizări şi mai mari.

„Ultimele decizii luate la nivel de guvern asupra ÎS „Calea Ferată din Moldova”, în special asupra conducerii magistralei, mă obligă să fac o retrospectivă pe durata mandatului pe care l-am exercitat. O fac pentru a avea eu însumi o comparaţie a stării de lucruri pe care am moştenit-o în august 2015 şi a actualei situaţii. Dar, şi mai important, o fac în încercarea de a evita eventuale dezinformări ale cetăţenilor, care, de cele mai multe ori, nu au acces la surse reale de informare”, scrie Topală.

Șeful CFM recunoaște, că la momentul preluării funcției de Director General al ÎS „Calea Ferată din Moldova” avea îndoieli privind şansele de redresare a situaţiei la întreprindere.

„Am moştenit datorii enorme, am găsit oameni ajunşi la limita răbdării pentru că nu-și ridicaseră salariul timp de mai multe luni consecutiv. Am preluat credite nerambursate şi datorii imense faţă de buget şi faţă de agenţii economici. Mai exact, în luna august 2015 restanţele salariale constituiau 96836713,12 lei, astăzi salariile sunt achitate la zi. Tot atunci, volumul creditelor nerambursate era de 207017905,24 lei, iar actualmente acestea constituie 134619059,7 lei. La data respectivă, magistrala avea impozite neachitate în sumă de 19693209,34 lei, acum acestea fiind achitate în totalitate. Direcţia financiară raporta datorii faţă de agenţii economici în sumă de 128618298,95 lei, datorii care actualmente se află în plin proces de stingere. Întreprinderea avea datorii pentru motorină în sumă de 83907329,66 lei, acestea reducându-se acum la 37,330730,52 lei”, declară Iurii Topală.

Topală mai spună că s-a recurs şi la reduceri de personal, și a filialelor de la 46 la 37, pentru condiții mai bune de activitate. Potrivit lui, rezultatele pe care le-a înregistrat întreprinderea au creat condiţii favorabile pentru iniţierea unor negocieri eficiente cu partenerii noştri externi, obţinând în acelaşi timp încrederea unor instituţii financiare internaţionale.

Șeful CFM spune că va lua o decizie asupra acțiunilor următoare când va reveni în țară.

„Trebuie să se înţeleagă că durata mandatului meu este totuşi mult prea scurtă, raportat la timpul de care este nevoie pentru reformarea şi readucerea CFM la linia de plutire. Urmează să revin în țară și să luăm o decizie asupra acțiunilor următoare. Deocamdată, însă, ne exprimăm speranţa că cei care vor prelua interimatul acestui mandat vor trăi bucuria unor realizări şi mai mari. Pentru că ele sunt necesare şi pentru că ele sunt posibile. Până atunci, le mulţumesc din suflet tuturor angajaţilor magistralei”, a conchis Iurii Topală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X