Cota TVA pentru sectorul HoReCa nu va fi redusă. Gavriliţa susține că reducerile oferite de Guvernul Filip au fost „un cadou pentru evaziune fiscală”

Autor: , in Politic / Populare / 14 august, 2019, 16:49

Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, a declarat că reducerile TVA pentru domeniul HoReCa au fost oferite de către fosta guvernare precum „un cadou pentru evaziune fiscală” și că sectorul va achita cota de TV de 20%, în pofida protestelor anunţate de reprezentanţii acestui sector, care solicită ca aceasta să fie redusă la 10%, precum stabilise Guvernul Filip, în octombrie 2018.

Gavriliță susține că, în următoarele luni vor avea loc consultări bugetare pentru anul 2020, în cadrul cărora se va încerca găsirea unei argumentări economice de ce nu vor fi oferite reduceri sectorului HoReCa.

„Dreptul de a protesta este un drept esențial într-o democrație și cred că este dreptul acestor agenți economici să protesteze dacă nu sunt de acord cu politica statului. În egală măsură, suntem datori să facem consultări și am făcut și consultări publice cu acest domeniu, am ascultat toate argumentele, dar, din păcate, nu putem reveni la taxa de 10%. Trebuie să continuăm consultările, pentru a găsi argumentarea economică și să fie foarte clar de ce am oferi reducere sectorului HoReCa, care este un sector de consum, unde elasticitatea prețurilor, am văzut că, nu este foarte înaltă, și nu altor sectoare, care, spre exemplu, sunt orientate spre export, de procesare, de producere”, a declarat ministra.

Șefa de la Finanțe a amintit că, până în luna octombrie 2018 acest sector a operat cu cota standard de 20%, iar înghețarea relațiilor cu UE și oprirea finanțării a fost, inclusiv, deoarece a existat un aviz negativ al FMI. Mai mult, nu a existat nicio analiză de impact, care să spună de ce acest sector și nu altul trebuie scutit.

„Nota de plată pe care ne-a lăsat-o guvernarea precedentă este mare, inclusiv pentru anul 2020. În acest an am reușit să deblocăm anumite plăți spre buget, am mers cu rectificarea bugetului în Parlament, dar acum trebuie să ne gândim și pentru anul 2020. (…) Atunci când reducerile în sectorul HORECA au fost adoptate împreună cu amnistia fiscală, cunoscându-se că există evaziune fiscală în sector, aceasta a fost văzută ca un cadou pentru evaziune fiscală, pentru că nu a existat o analiză care să justifice economic această reducere. Atunci Fondul Monetar Internațional (FMI) a dat un aviz negativ, evident că noul Guvern, atunci când a venit o nouă misiune din partea FMI, a fost nevoit să ia decizii care să relanseze acest program și să reverseze acele decizii care au dus la înghețarea lui”, a mai spus ministra Finanțelor.

Amintim că, Guvernul a decis ca TVA-ul în domeniul HoReCa să fie majorat de la 10% la 20%, proiectul urmând să fie votat și de către Parlament.

Luni, 12 august, în semn de protest, mai multe cafenelele, hotelele și restaurantele, și-au sistat activitatea de la 10:00 și până la 10:30.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X