După Plahotniuc, și Platon primește mandat de arest în Rusia

Autor: , in Social / 14 august, 2019, 17:20

Judecătoria Tver din Moscova a dispus astăzi arestarea din oficiu a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, aflat în detenție în Penitenciarul nr. 13.

Interfax.ru scrie că, magistrații au dispus arestarea lui Platon în cadrul dosarului fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, pe numele căruia, acum 10 zile, a fost emis mandat de arest de aceeași judecătorie.

În context, sursa citată scrie că, atât Platon, cât și Plahotniuc sunt anunțați în căutare de către autoritățile din Federația Rusă.

La 5 august curent, pe numele lui Plahotniuc a fost emis un mandat de arest de către instanța de judecată a raionului Tver, Moscova, într-un dosar cu privire la organizarea unei structuri criminale și trafic de droguri.

Anterior, anchetatorii Departamentului de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse l-a pus sub acuzare pe Vladimir Plahotniuc, în absența acestuia, dar și pe persoana sa de încredere – sportivul de carieră Constantin Țuțu. Cei doi sunt acuzați de săvârșirea contrabandei și punerii în circulație a drogurilor în proporții deosebit de mari.

Citește și: (DOC) Tranzacții între Platon și Plahotniuc, în valoare de 75 de milioane de dolari; Plahotniuc trebuia să achite statului 9 milioane

Plahotniuc și fostul său partener de afaceri, controversatul Veaceslav Platon, sunt acuzați oficial de către Ministerul rus de Interne de scheme ilegale prin care au retras din Federația Rusă, în anii 2013-2014, cel puțin 37 de miliarde de ruble.

Potrivit Irinei Volk, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Interne, Plahotniuc și Platon au implementat această scheme în calitate de cetățeni ai Federației Ruse, în condițiile în care ambii dețin și pașapoarte rusești.

„S-a stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat o grupare criminală internațională pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă. Organizatorii activităților ilegale au fost cetățenii Federației Ruse, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon”, a declarat Irina Volk pentru TASS în luna februarie curent.

Citește și: Ministerul rus de Interne: Plahotniuc și Platon au scos ilegal din Rusia 37 de miliarde de ruble

„Pe parcursul anilor 2013-2014, membrii grupării criminale, sub pretextul unor datorii fictive și documente falsificate, au transferat bani în valută străină din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelenii” în conturi create la Moldindconbank prin operațiuni valutare ilegale. În total, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase din Federația Rusă, a precizat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit acesteia, în cadrul anchetei au fost deschise două cauze penale pentru „Organizarea unei grupări criminale” și „Efectuarea tranzacțiilor valutare pentru transferul de fonduri către conturile nerezidenților prin utilizarea documentelor false”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X