Sursa foto: privesc.eu

Guvernul a decis retragerea din Parlament a proiectului privind Strategia Națională de Dezvoltare ,,Moldova – 2030″, aprobat în luna decembrie a anului trecut și abrogarea hotărârii prin care această strategie a fost aprobată de fosta guvernare.

Conform proiectului aprobat astăzi de Guvern, Strategia Națională de Dezvoltare ,,Moldova – 2030″ a fost aprobată de Parlament la 14 decembrie 2018, nefiind însă promulgată de șeful statului.

În scrisoarea de restituire spre reexaminare a fost invocat modul prioritar în care Guvernul a remis documentul spre adoptare Parlamentului la final de mandat, precum și faptul că se consideră judicios ca prerogativa de a adopta o asemenea Strategie îi revine noului Legislativ, ales în urma alegerilor din 24 februarie curent.

,,Având în vedere învestirea noului Guvern, adoptarea Programului său de guvernare și procesul de elaborare a Planului de acțiuni al Guvernului, se consideră oportun retragerea Strategiei Naționale de Dezvoltare ,,Moldova – 2030″ din Parlament în vederea adaptării acesteia la noua viziune politică, avizarea de către toți factorii responsabili și implicați în realizarea prevederilor Strategiei respective cu ulterioara promovare conform procedurilor în vigoare”, se arată în hotărârea de astăzi a Guvernului.

Concomitent, a fost abrogată hotărârea Guvernului anterior, prin care a fost aprobată această Strategie.

De menționat că, Strategia includea patru piloni ai dezvoltării durabile, cu 10 obiective corespunzătoare pe termen lung.

Primul pilon se referă la economia durabilă și incluzivă și avea ca obiective creșterea accesului oamenilor la infrastructură, utilitățile publice și condiții de locuit, precum și creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților economice.

În ceea ce privește pilonul capital uman și social robust, acesta prevedea garantarea educației de calitate pentru toți, asigurarea unui sistem de protecție social solid și inclusiv, dar și asigurarea unui echilibru între muncă și familie.

Un alt pilon al Strategiei consta în asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur pentru cetățeni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here