Ex-premierul Iurie Leancă spune că un deputat, fie el şi preşedinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal şi, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru. Reacția acestuia după ce, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari, a adresat Procuraturii Generale o notificare în care cere pornirea urmăririi penale împotriva lui Iurii Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu.

Comentând concluziile Comisiei, Leancă spune că preşedintele acesteia, Alexandru Slusari, este un „expert în legume”, care „face declaraţii politice răsunătoare”.

„Când pui un agronom să “investigheze” o fraudă bancară, riști ca pe câmpul de infractori să pună “sperietori”. Acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare (ca un papagal, pentru că astfel de declarații „le cântă” șeful său de partid la TV de ani de zile), în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni”, se arată în comentariul lui Leancă.

Citește și: (DOC) Leancă, Drăguțan, Candu și Arapu: Comisia de anchetă privind furtul miliardului cere Procuraturii dosar în privința celor patru

În opinia fostului premieru, Slusari încalcă flagrant legea, deoarece un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru. Astfel, Leancă îl acuză pe Slusari că se implica în actul justiției.

Fostul premier spune că vrea să văd dacă există procurori care să dea curs acestei solicitări, în condiţiile în care legea şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale spune clar că „Comisia parlamentară nu stabileşte răspunderea penală a vreunei persoane” și „sunt inadmisibile orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege”.

Invocând legislația, Leancă afirmă că poate spune că are bănuieli rezonabile că acţiunile lui Alexandru Slusari ar fi catalogate de procurori mai mult ca un autodenunţ ce-l face culpabil de abuz de poziţia sa şi de imixtiune în actul justiţiei.

„Avem noi un proverb popular tare bun și la temă: Nu săpa groapa altuia că singur vei cădea în ea. Așa-i și cu Slusari. Prin această solicitare s-au îngropat total, și-au bătut joc de banii cetățenilor care i-au ales să facă legi bune, nu să se ocupe cu demagogii. Prin această solicitare pe care a semnat-o cu propria mână, Slusari devine el însuși pasibil de tragere la răspundere”, se mai arată în comentariul lui Iurie Leancă.

Amintim că, Slusari a anunțat marți că, membrii Comisiei au constatat că după ce Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgență acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

În context, acesta a transmis Procuraturii Generale o notificare în care cere pornirea urmăririi penale împotriva lui Iurii Leancă, Dorin Drăguțan, Adrian Candu și Anatol Arapu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here